Hopp til innhold

Ble hyllet etter løslatelsen av Sekkingstad – skal ha fått andel av løsepengene

Den islamske separatistgruppen MNLF ble takket for å ha spilt en viktig rolle for å få løslatt norske Kjartan Sekkingstad. Nå avslører det filippinske nettstedet Rappler at MNLF og Abu Sayyaf, som holdt Sekkingstad fanget, skal ha delt løsepengene.

MNLF-leder Nur Misuari, fredsminister Jesus Dureza og Kjartan Sekkingstad strekker armene i været

FRI: MNLF-leder Nur Misuari (t.v.), fredsminister Jesus Dureza og Kjartan Sekkingstad strekker armene i været etter at nordmannen var blitt løslatt etter et år i fangenskap. Sekkingstad ble løslatt etter at det ble betalt løsepenger for ham.

Foto: Nickee Butlangan / Ap

Smilende like ved siden av Kjartan Sekkingstad, strakk Nur Misuari, lederen for Moro-folkets nasjonale frigjøringsfront (MNLF) armene i været.

Bare timer tidligere hadde nordmannen blitt løslatt etter å ha blitt holdt fanget av den militante islamistgruppen Abu Sayyaf i et år, og MNLF ble trukket frem som en viktig aktør i arbeidet med å få satt Sekkingstad fri.

Filippinenes president Rodrigo Duterte opplyste etter løslatelsen at det var blitt utbetalt 50 millioner pesos, tilsvarende nesten 9 millioner kroner, i løsepenger for Sekkingstad, skriver Rappler.

– MNLF fikk 3,5 millioner

Ifølge Rappler var det imidlertid ikke bare Abu Sayyaf som tjente på løsepengene.

Nettstedet skriver at en filippinsk etterretningskilde bekrefter at over 3,5 millioner kroner av løsepengene gikk til MNLF, mens 5,3 millioner kroner gikk til Abu Sayyaf.

«At MNLF deler penger med Abu Sayyaf for å støtte MNLFs våpen, ammunisjon og krigere, kan ikke ses bort fra,» heter det i en militærrapport Rappler viser til.

Den filippinske fredsministeren Jesus Dureza bekreftet i går overfor NRK at det ble betalt løsepenger for Sekkingstad. Ifølge Dureza var det familien til Sekkingstads avdøde kone på Filippinene som betalte mesteparten av pengene.

– Pengeverdien er ikke det viktige her, det viktige for dem var at Kjartan var familie, sa Dureza.

Kjartan Sekkingstad og MNLF-leder Nur Misuari

VIKTIG ROLLE: MNLF-leder Nur Misuari (t.h.) skal ha spilt en viktig rolle i arbeidet for å få løslatt Kjartan Sekkingstad.

Foto: Nickee Butlangan / Ap

Forhandlinger gikk gjennom MNLF

Dureza, som engasjerte seg personlig i saken, fortalte også at MNLF spilte en viktig rolle i arbeidet med å få nordmannen fri fra fangenskap.

– Mine kontakter og forhandlinger gikk gjennom kanalene til MNLF og dens leder Nur Misuari, sa Dureza.

Han trakk også frem MNLF som en av de avgjørende faktorene som gjorde at det endte med løslatelse.

– Det var en direkte link mellom Abu Sayyaf og Nur Misuaris folk, de var jo samlet før. Det var også svært viktig for saken at MNLF var godt kjent med terrenget i det aktuelle området.

MNLF var tidligere en del av Abu Sayyaf, men de ble splittet for mange år siden.

Da Sekkingstad ble satt fri, ble han overlevert til MNLF, som Filippinene har en fredsavtale med.

Nordmannen sov den første natten i frihet hos MNLF-leder Nur Misuari, ettersom dårlig vær hindret utflyging fra øya Jolo.

Kidnappinger er blitt storindustri for Abu Sayyaf. Ifølge Rappler har Abu Sayyaf fått totalt over 60 millioner kroner i løsepenger hittil i år. Det er ikke klart i hvor mange tilfeller MNLF har vært involvert i løslatelsesarbeidet, og eventuelt fått en andel av løsepengene.

SISTE NYTT

Siste nytt