Hopp til innhold

Blasfemidømt kristen kvinne slipper dødsstraff i Pakistan

Asia Bibi ble dømt til døden for å ha fornærmet profeten Muhammed. Løslatelsen er ventet å skape sterke reaksjoner i det muslimske landet.

Asia Bibi

FRIKJENT: Asia Bibi (t.v.) ble dømt til døden for åtte år siden. Nå er dommen satt til side av Pakistans høyesterett. Her fotografert sammen med sin støttespiller Salman Taseer som ble drept i 2011.

Foto: HO / Afp

Bibi ble anklaget av naboer for å ha kommet med blasfemiske uttalelser og ble i 2010 dømt til døden ved henging av pakistanske myndigheter.

Siden da har hun sittet åtte år i isolasjon i påvente av dødsstraffen.

Slipper straff

I dag omgjorde pakistansk høyesterett dommen mot firebarnsmoren.

– Anken er tatt til følge. Hun har blitt frikjent, dommen fra høyesterett og rettssaken er reversert. Dommen mot henne er satt til side, sier justitiarius Saqib Nisar i rettsavgjørelsen.

Kritikere hevder landets strenge blasfemilover ofte misbrukes for å hevne seg i personlige konflikter og at dommene ofte er basert på tynt bevisgrunnlag.

Pakistansk lov definerer heller ikke hva som regnes som blasfemi og bevisene kan ikke bli lagt fram for retten i frykt for at man kan bryte lovene på nytt.

Venter protester

Avgjørelsen er ventet å møte stor motstand, særlig fra islamister som har krevd at Bibi skulle henrettes. De har allerede varslet demonstrasjoner over hele Pakistan om det ble snakk om frikjennelse i saken.

I 2011 ble en Punjab-guvernør Salman Taseer skutt og drept av sin egen livvakt Hussain Qadri. Taseer kjempet for å endre Pakistans strenge blasfemilov. Også en lokal minoritetsminister ble drept i 2011 for å ha støttet Bibi offentlig.

Ifølge BBC er sikkerheten skjerpet i hovedstaden Islamabad i dag i frykt for voldelige opptøyer.

Asia Bibi

KREVER DØDSSTRAFF: Det ultraislamistiske partiet TLP krever at Asia Bibi må henrettes og har varslet bråk dersom hun settes fri.

Foto: AAMIR QURESHI / AFP

Det ultraislamistiske partiet Tehreek-e-Labaik Pakistan (TLP) som har strenge blasfemilover som en av sine fanesaker, advarte tidligere denne måneden mot å vise nåde mot den kristne kvinnen.

– Hvis det gjøres noe forsøk på å overlevere henne til et annet land, vil det får forferdelige konsekvenser, advarte TLP i en uttalelse før dagens rettsavgjørelse.

Støtte fra paven

Abid Raja

SKAM: Abid Raja håper løslatelsen kan bidra til at Pakistan myker opp behandlingen av minoritetsreligioner i landet.

Foto: NRK

Dødsdommen mot Bibi har fått oppmerksomhet også utenfor Pakistan.

I februar i år var hennes ektemann og ene datter i audiens hos pave Frans i Vatikanet.

I bakkant av besøket ble Colosseum i Roma badet i rødt lys en kveld i solidaritet med forfulgte kristne generelt og Asia Bibi spesielt.

Også forgjengeren Pave Benedikt har bedt om at kvinnen skulle bli løslatt.

Raja: En skam for Pakistan

Her hjemme har Venstrepolitiker Abid Raja engasjert seg i Bibis sak. Han sier han er lettet og glad for at kvinnen nå er satt fri, men frykter hun risikerer å bli drept i hjemlandet.

– Saken har vært en skam for Pakistan. Grov urettferdighet har rammet henne. Hun får neppe erstatning for ni tapte år i fengsel eller lidelsene hun er påført. Nå må Pakistan gi henne sikkerhet så mobben ikke tar henne, sier Raja til NRK.

Raja sier han har tatt opp saken med pakistanske og norske myndigheter flere ganger.

– Jeg håper saken kan bidra til at pakistan myker opp behandlingen av minoritetsreligioner, sier Raja.

SISTE NYTT

Siste nytt