Hopp til innhold

Varslet sitt eget attentat

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Pakistans minoritetsminister Shahbaz Bhatti ringte til en BBC-journalist og sa at han fryktet for sitt eget liv. Få dager senere ble han skutt og drept på åpen gate.

Onsdag ble Pakistans eneste kristne statsråd, Shahbaz Bhatti, brutalt drept av flere ukjente væpnede menn, med tilknytning til Taliban, i den pakistanske byen Islamabad.

Ifølge BBC var Shahbaz Bhatti fullt klar over hvilken skjebne som ventet ham. Sent en kveld, kun få dager før Bhatti ble myrdet, mottok BBC-journalist Orla Guerin en bekymringsfull telefon fra en nervøs Bhatti.

Visste at han kom til å bli drept

Gjennom sine sikkerhetsfolk skal ministeren ha fått vite om et komplott for å drepe ham på grunn av hans engasjement for å endre Pakistans notoriske blasfemilov.

– De (Bhattis sikkerhetsvakter) sa at terrorister planlegger et attentant mot meg. De ba meg være forsiktig, men de gav meg ikke mer informasjon. Jeg har ikke fått ekstra beskyttelse, skal Bhatti ha sagt til journalisten.

Selv med en drapsdom hengende over seg, var ministeren uvillig til å gå på akkord med sin politiske overbevisning, skriver Guerin.

LES KOMMENTAR: Barbari og demokrati i Pakistan

– Hvis jeg gir opp nå, hvem skal tale for saken? Jeg vet at jeg kan bli drept når som helst, men jeg vil bli husket som en modig mann, sa Bhatti i et av sine siste intervjuer noensinne.

Shahbaz Bhatti ble skutt og drept

Shahbaz Bhatti ble drept i et kuleregn av tre eller fire menn med automatvåpen etter at han hadde besøkt sin mor i et boligområde i Islamabad.

Foto: FAROOQ NAEEM / Afp

Sendte videobeskjed til BBC

Timer etter at fire menn hadde gjennomhullet bilen og kroppen til Bhatti med kuler, fikk redaksjonen i BBC tilsendt en video med en beskjed fra den avdøde ministeren.

Fire måneder tidligere hadde Bhatti spilt inn en beskjed og bedt om at den skulle bli oversendt til BBC dersom han ble drept av sine politiske motstandere.

– Jeg lever for mitt samfunn og folket som lider. Jeg vil heller dø for å beskytte mitt folk og mine prinsipper, enn å gi etter på grunn av trusler, sier Bhatti i videoen.

Videoen beviser at Shahbaz Bhatti visste at hans tid snart var omme, og han visste også hvorfor hans motstandere ville rydde ham ut av veien.

Salman Taseer og Asia Bibi

Salman Taseer og Asia Bibi

Foto: HO / Afp

Drept på grunn av «blasfemi»

Taliban påtok seg ansvaret for drapet og sa at Bhatti fortjente å dø fordi han var skyldig i blasfemi.

Bhatti var en av de veldig få politikerne i Pakistan som våget å oppfordre til en reform av landets kontroversielle blasfemilovgivning.

Han nektet flere ganger å la seg skremme av trusler og sto fast på sin overbevisning om at blasfemiloven ble brukt til å straffefølge uskyldige mennesker.

En som delte hans syn var guvernøren i Punjab, Salman Taseer, som også var en konsekvent og uredd motstander av blasfemiloven. Lik som Bhatti var også Taseer var en ivrig forsvarer for den drapsdømte kvinnen Asia Bibi.

I begynnelsen av januar ble Taseer drept av en av sine livvakter.

– Hans egen skyld at han ble drept

Pakistans innenriksminister Rehman Malik skal ha sagt at Shahbaz Bhattis død var et resultat av Bhattis egen uaktsomhet, skriver nyhetsbyrået Asian News International.

Malik sier at sikkerhetsrutinene var gode nok og at Shahbaz Bhatti hadde fått tilbud om en sikkerhetseskorte på 15 bevæpnede menn, hvor 11 av dem var politimenn som Bhatti selv skal ha valgt ut.

– Bhatti pleide aldri å ta med seg sikkerhetsvaktene når han besøkte sin familie. Dersom dårlig sikkerhet var grunnen til at han ble drept, ville jeg ha sagt opp min jobb på stedet, sier Malik til Daily Mail News.

Innenriksministeren forteller videre at de har funnet flere spor i etterforskningen som kan føre til en snarlig arrestasjon av de ansvarlige.

– USA prøvde å beskytte Bhatti

Ukene før Bhattis død skal USA ha prøvd å sikre minoritetsministeren en pansret bil og utvide sikkerhetsopplegget rundt ham, skriver The New York Times.

Obama-administrasjonens forsøk på å skaffe en pansret bil ble derimot forhindret av diplomatiske uenigheter mellom USA og Pakistan som oppsto i kjølvannet av arrestasjonen av CIA-agenten Raymond Allen Davis, som er mistenkt for drapet på to pakistanske menn i byen Lahore.

USAs president Barack Obama var rask ute med å fordømme drapet, som han kalte «en forferdelig voldshandling.»

– Bhatti kjempet for og ofret sitt liv for de universelle verdiene som pakistanere, amerikanere og mennesker verden rundt holder kjær - retten til å si sin mening, praktisere den religionen man ønsker og frihet fra diskriminering på grunn av bakgrunn og tro, sa Obama på torsdag.

SISTE NYTT

Siste nytt