Hopp til innhold

Paven fordømmer blasfemi-dødsdom

Pave Benedikt XVI ba i dag om løslatelse av den kristne firebarnsmoren Asia Bibi, som forrige uke ble dømt til døden for blasfemi i Pakistan.

Døtrene til den dødsdømte Asia Bibi

Døtrene til Asia Bibi holder opp et bilde av sin dødsdømte mor.

Foto: ADREES LATIF / Reuters

Pave Benedict XVI

Pave Benedikt XVI ber om løslatelse av den dødsdømte kristne kvinnen.

Foto: VINCENZO PINTO / AFP

Under den ukentlige talen på Petersplassen sa Pave Benedikt at han føler med Asia Bibi og hennes familie, og han ber om at hun blir satt fri.

Bakgrunnen for dommen er at Bibi skal ha kommet i en opphetet diskusjon med muslimske kollegaer i juni i fjor. Kollegaene skal ha nektet å drikke det «urene» vannet som kristne Bibi serverte dem.

Bibi provoserte kollegaene

I krangelen som oppsto provoserte firebarnsmoren kollegaene sine ved å si at Jesus døde på korset for å befri alle mennesker fra sin synd, hvorpå hun skal ha spurt hva profeten Muhammed hadde gjort for dem.

I går tok den norske ambassaden i Islamabad kontakt med pakistanske myndigheter for å klargjøre for Norges synspunkter i saken.

- Vår ambassade i Islamabad har i dag tatt opp saken med pakistanske myndigheter og formidlet vår uro, bekreftet pressevakt Bjørn Svenungsen i Utenriksdepartementet til VG Nett i går.

Bibi har sittet i fengsel i over ett år, men fikk dødsdommen for en uke siden. Norge har fått forsikringer om at Asia Bibi ikke vil bli henrettet.

Ingen har til nå blitt henrettet for blasfemiske uttalelser i Pakistan. Men denne saken belyser landets kontroversielle lover, som mange rettighetsaktivister mener oppfordrer til radikalisering av islamistiske grupper.

Internasjonalt har saken vakt stor oppsikt. Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch er blant de som har engasjert seg, og ber verdensledere legge press på pakistanske myndigheter.