Beskjeden optimisme i Fukushima

Situasjonen på det ulykkesrammede atomkraftanlegget Fukushima Daiichi utvikler seg i positiv retning. To av seks reaktorer er nå erklært sikre, og strålenivåene på anlegget går sakte nedover.

Atomkraftverket Fukushima Daiichi i Japan

I flere dager har reaktor fem og seks på Fukushima-anlegget blitt pumpet med sjøvann i håp om å kjøle ned det høyradioaktive atombrenselet. Nå regnes de som trygge.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Arbeidet med å stabilisere situasjonen ved atomkraftverket i Fukushima fortsetter.

Siituasjonen er fortsatt uavklart, men søndag greide de 300 ingeniørene som jobber på spreng på anlegget å spre en beskjeden optimisme.

Søndag morgen meldte Japans atomsikkerhetsbyrå at ingeniørene har klart å gjenopprette strømforsyningen til reaktor to på anlegget. Senere samme dag ble strømkabel nummer to koblet til reaktor fem.

Reaktor fem og seks er nå erklært trygge, etter at store mengder kaldt vann har blitt pumpet inn i beholderne over flere dager. Ifølge anleggsoperatørene Tokyo Electric Power Company er temperaturene i de to reaktorene endelig under kontroll.

– Vi har sett en positiv utvikling de 24 siste timene, men situasjonen er fortsatt veldig alvorlig, sier Graham Andrew i Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) søndag.

– Den verste atomkrisen er over

Den amerikanske energiministeren Steven Chu mener at den verste atomkrisen i Japan nå er over.

– Situasjonen er mer under kontroll, sier Chu til Fox News, og legger til at japanske myndigheter har gjort store fremskritt.

Takket være strømforsyningen som ble gjenopprettet søndag har man nå fått i gang kjølepumpene i reaktor to og fem, som sakte men sikkert sørger for at det høyradioaktive atombrenselet kjøles ned.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fukushima-kraftverket i Japan etter jordskjelvet

Omtrent 300 ingeniører jobber på spreng for å få bukt med atomkrisen ved Fukushima-kraftverket i Japan.

Foto: HO / Reuters

Kjøleanleggene på kraftverket, som ble slått ut av tsunamien etter jordskjelvet 11. mars, er uunværlige for å holde temperaturene i reaktorene nede, slik at de ikke slipper ut radioaktiv stråling.

Den største grunnen til bekymring er fortsatt reaktor to, der målinger viser høyere nivåer av radioaktivitet, noe som kan tyde på en sprekk i beholderen.

– Nivåene er ikke ekstraordinært høye, så hvis det finnes en sprekk så vil den nok være av begrenset størrelse. Men igjen, vi vet virkelig ikke, sier Steven Chu, ifølge Business Week.

Ifølge Tokyo Electric Power Company vil ingeniørene jobbe for å koble til strøm til reaktor én i løpet av mandag.

Radioaktivitet i mat og drikke

Kvinne i nesten tom matbutikk i Japan

I tillegg til at det har vært et problem at butikkene tømmes viser det seg nå også at det er oppdaget radioaktivitet i matvarer ved atomkraftverket i Fukushima.

Foto: ALY SONG / Reuters

Lørdag påviste japanske helsemyndigheter at det er funnet matvarer med unormalt høye verdier av radioaktivitet i området rundt atomkraftverket.

Etter at radioaktivitet ble funnet i både melk og spinat produsert i regionen har alt salg av mat fra området blitt stoppet umiddelbart.

Søndag bekreftet helsedepartementet at det er funnet radioaktivitet i flere matvarer enn først forventet. Tester av lokale grønnsaker viser nivåer høyt over japanske restriksjoner.

Det internasjonale atomenergibyrået anslår at radioaktiv jod kan ha rammet jordbruk opp til 50 kilometer fra anlegget.

Ifølge Yoshifumi Kaji i helsedepartementet er det ikke å utelukke at matvarer med spor av radioaktivitet allerede kan ha blitt solgt, skriver nyhetsbyrået AP.

– Skjuler sannheten

Ifølge Graham Andrew i Det internasjonale atomenergibyrået har strålenivået i de største japanske byene ikke endret seg nevneverdig siden lørdag, og fortsetter dermed å holde seg under helsefarlige nivåer, skrivet nyhetsbyrået Reuters.

Til tross for myndighetenes uttalelser er mange japanere skeptiske til løftene om at strålenivået ikke er helsefarlig.

Demonstrasjon mot atomkraft i Japan

Søndag demonstrerte flere hundre japanere mot regjeringen i Tokyo.

Foto: Gregory Bull / Ap

Søndag deltok flere hundre demonstranter i en protest mot den japanske regjeringens håndtering av atomtrusselen.

De anklager regjeringen for å skjule sannheten om den virkelige faren atomverket representerer.

Mange utenfor Fukushima-regionen frykter også at maten de spiser og vannet de drikker skal inneholde radioaktiv jod.

Helsedepartementet ba søndag innbyggerne i en landsby ca 40 kilometer fra atomkraftverket å ikke drikke vann fra springen fordi målinger viste et innhold av jod tre ganger så høyt som de maksregulerte nivåene.

Det har også blitt funnet mindre spor av jod i Tokyo, 240 kilometer fra anlegget. Mange utenlandske beboere og lokale innbyggere har valgt å forlate hovedstaden i frykt for atomfaren.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt