Hopp til innhold

Kritikk av «tannløst» IAEA

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har fått kraftig kritikk for hvordan det har håndtert katastrofen i Japan.

IAEA-leder Yukiya Amano

IAEA-leder Yukiya Amano har fått kritikk for byråets håndtering av katastrofen i Japan.

Foto: Eugene Hoshiko / Ap

Noen mener at problemet ligger i at IAEA - som kalles FNs «vaktbikkje» i atomsaker - har et helt tannløst mandat.

I 2005 ble IAEA sammen med direktør Mohamed ElBaradei tildelt Nobels fredspris for «dets arbeid for å hindre at kjernefysisk energi blir brukt til militære formål og for at kjernefysisk energi til sivile formål blir brukt på mest mulig sikker måte».

Landene må samarbeide frivillig

IAEAs statutter gjør at det er helt avhengig av at et medlemsland frivillig opprettholder dets sikkerhetsstandarder. Og all kontroll av informasjon når noe eventuelt skjer ligger i hendene på meldemslandene.

Så snart det ble klart at forrige ukes jordskjelv og tsunami hadde skapt problemer ved atomkraftverket Fukushima, som ligger omtrent 250 kilometer nordøst for Japans hovedstad Tokyo, og det raskt ble fryktet en Tsjernobyl-lignende katastrofe, druknet IAEA i telefoner og forspørsler fra bekymrede mennesker over hele verden.

Henvdendelsene var så mange at nettsiden til byrået, som har hovedkvarter i Wien i Østerrike, ofte gikk ned. Dermed kunne IAEA-ansatte bare legge ut offentlig informasjon på sosiale medier som Facebook.

På NRKs multimedia-side kan du klikke deg rundt på ikonene for å se bilder og video fra hele uken siden jordskjelvet rammet Japan.

Sen reaksjon fra atomenergibyrået

IAEA-direktør Yukiya Amano, som selv er japaner, har spesielt havnet i skuddlinjen.

Da den første eksplosjonen skjedde ved Fukushima-anlegget forrige lørdag, kom det først en uttalelse på IAEAs nettsider seks timer etterpå. I løpet av helgen kom det bare sjeldne oppdateringer om situasjonen, og ikke før på mandag valgte Amano å selv snakke med pressen.

Selv om IAEA med en gang tilbød å sende hjelp til Japan da katastrofen inntraff, drøyde det til onsdag før Amano kunngjorde at han kom til å sende eksperter for å hjelpe.

Først seks dager etter katastrofen tok Amano peronlig turen til Japan, for å få bedre oversikt over situasjonen og for å diskutere med japanske myndigheter om hvordan IAEA best kunne hjelpe til.

Mandag skal Amano etter planen briefe medlemslandene i et hastemøte med de 35 lederne i byrået.

Helt uten makt

Når de stilles overfor kritikken, svarer Amano og hans toppfolk at IAEA gjør alt det kan innenfor dets - muligens smale - mandat.

IAEA ble startet i 1957, og dets hovedoppgave er «å promotere sikker og fredelig atomteknologi», selv om dets viktigste anliggende de siste årene har vært å undersøke om land som for eksempel Iran bruker det som ser ut som fredelige atomaktiviteter som dekke for ulovlig erhvervelse av atomvåpen.

Men IAEA, med 151 medlemsstater, har ingen makt til å håndheve at sikkerhetsstandardene som er tegnet opp for land som ønsker å begynne med atomkraft.

– Ansvaret for sikkerhet ligger på operatørene og landene. Byrået er ikke et land, så dette er ikke vårt ansvar, oppsummerte Denis Flory, leder for IAEAs avdeling for atomsikkerhet, situasjonen.

Amano mener det er opp til det internasjonale samfunnet dersom det ønsker «en ekte vaktbikkje» med mulighet til å håndheve at alle land overholder bindende sikkerhetsavtaler.

Må får informasjon fra landene

– IAEA har en begrenset rolle, sier en anonym diplomat til nyhetsbyrået AFP.

– Byrået kan rett og slett ikke håndtere kriser på en måte som folk nå ønsker i Japan, for det avhenger av informasjonen som japanske myndigheter velger å gi det, sier diplomaten.

I alle meldingene fra IAEA vises det til at dette er informasjon som det har mottatt fra japanske myndigheter.

Det er flere som mener at IAEA burde gjort seg gjeldende med en gang og raskt kommet med egne ekspertvurderinger uten å vingle mellom spekulasjoner om hva som foregikk i Japan.

Amano peker på at det bare er IAEAs plikt å gi informasjon som er verifisert og sann, noe som kan bety at det drøyer noe til informasjonen gis ut.

En av grunnene til at han reiser til Japan nå er for å bedre kommunikasjonen mellom myndighetene og byrået, sier han til AFP.

IAEA: Ikke verre i dag

I dag har IAEA uttalt at situasjonen ved det kriserammede Fukushima-anlegget ikke har forverret seg betydelig det siste døgnet.

Atomekspert Graham Andrew ville likevel ikke si at han føler seg optimistisk.

– Situasjonen ved Fukushima Daiichi er fortsatt svært alvorlig. Men det har ikke vært noen betydelig forverring av situasjonen siden vår forrige orientering, sa Andrew på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

IAEA har daglige pressebrifinger om situasjonen i det ødelagte kjernekraftverket.

SISTE NYTT

Siste nytt