NRK Meny
Normal

Nordmenn bør overveie å forlate Tokyo

Nordmenn som oppholder seg i Tokyo og områdene nord for Tokyo, bør overveie å forlate området. Det går fram av Utenriksdepartementets nye reiseråd for Japan.

Fukushima-kraftverket i Japan etter jordskjelvet

Atomkraftverket Fukushima Daiichi ble rammet av tsunamien etter jordskjelvet i Japan 11. mars.

Foto: HO / Reuters

UD oppdaterte reiserådet søndag ettermiddag.

Det oppdaterte reiserådet gjelder for regionene Tohoku, Chubu og Kanto. Tokyo er en del av Kanto-regionen.

LES ALT OM SITUASJONEN I JAPAN HER.

– Situasjonen kan forverres

Oppdateringen av reiserådet skyldes den uavklarte situasjonen ved Fukushima kraftverket og faren for at situasjonen skal forverres.

15. mars frarådet UD alle reiser til eller opphold i Japan.

Det tidligere reiserådet var en fraråding av alle reiser som ikke er strengt nødvendig til de japanske områdene hardest rammet av jordskjelvet og tsunamien 11. mars i områdene Miyagi, Iwate, Aomori, Akita, Yamagata, Tochigi, Ibaraki og Fukushima nordøst for Tokyo.

Den norske ambassaden i Tokyo har tidligere varslet at rådene angående situasjonen i Japan vil variere, siden man fortsatt er inne i en usikker utvikling.

Deler ut jodtabletter

Samtidig som UD oppdaterer det offisielle reiserådet for Japan har Kriseutvalget for atomberedskap besluttet å gjøre jobtabletter tilgjengelig for norske borgere i Japan.

Ifølge UD får tablettene ved henvendelse til den norske ambassaden. Her vil man også kunne få anvisninger om bruk og dosering.

– De som ser det nødvendig å reise til Japan, bør anskaffe jodtabletter via lege før avreise, skriver UD på sine nettsider.

Les det oppdaterte reiserådet i sin helhet her.

Skal ikke tas nå

Kriseutvalget for atomberedskap utelukker ikke at det kan komme et utslipp i Japan som gjør det relevant å ta jodtabletter.

Utvalget understreker at tablettene ikke skal tas nå, men kun etter anbefaling fra enten japanske eller norske myndigheter.

Kjernekraftkrisen i Japan har ført til hamstring av jodtabletter i en rekke land. Flere forhandlere har gått tomme, og Verdens helseorganisasjon (WHO) har advart mot å ta medikamentene uten å ha konferert med en lege først.

Jodtabletter inneholder såkalt stabilt, ikke-radioaktivt jod. Jodet i tablettene går rett til skjoldbruskkjertelen og metter den. Dermed vil radioaktivt jod gå rett gjennom kroppen dersom man blir eksponert for stoffet.

En forsiktig optimisme

Ifølge atomekspert Per Christer Lund ved Norges ambassade i Tokyo er det ingen ny utvikling som tilsier at det er større fare for radioaktivt nedfall nå enn tidligere.

– Det er snarere en forsiktig optimisme knyttet til situasjonen ved Fukushima-kraftverket, sier Lund til NTB.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt