Hopp til innhold

– Fukushima-reaktorene er historie

Arbeiderne ved atomkraftverket Fukushima har koblet en strømkabel til en av de ødelagte reaktorene, og håper å få i gang kjølesystemet igjen i løpet av søndag. Men uansett er alle reaktorene der nå historie, tror norsk atomfysiker.

Nedkjøling av atomanlegget Fukushima

I hele natt har det blitt brukt vann fra brannbiler for å kjøle ned reaktor nummer tre ved Fukushima-anlegget i Japan.

Foto: GROUND SELF-DEFENSE FORCE / Afp

Torsdag klarte arbeiderne å legge en kabel inne på atomkraftverket, og fredag klarte de å koble denne kabelen til kraftnettet. Nå har strømkabelen har blitt koblet til reaktor nummer to - den minst skadede av anleggets seks atomreaktorer.

Reservesystemet sviktet

Alle japanske atomanlegg skal ha nødsystemer som av sikkerhetshensyn automatisk stenger ned driften når det merkes at jordplatene anleggene står på forskyves og blir ustabile etter et jordskjelv. Om alt går galt i slike situasjoner skal nødsystemene slå inn og sikre at det høyradioaktive atombrenselet kjøles ned, slik at det ikke slipper ut radioaktiv stråling.

At reservesystemene sviktet når de skulle fortsette å kjøle ned systemene som gikk ned i etterkant av jordskjelvet med styrke 9,0, er årsaken til å at uran-brenselet har blitt overopphetet.

Det er hele tiden en kamp mot tiden for å unngå at overopphetet uran-brensel skal smelte ned, noe som vil føre til massiv radioaktiv stråling. Raskest mulig må de få i gang et system som kjøler ned det brukte brenselet.

Ekstremt giftig blanding

I natt har det blitt brukt vann fra brannbiler for å kjøle ned reaktor nummer tre, som regnes som den farligste på grunn av bruken av mox-brensel - en ekstremt giftig blanding med både uran og plutonium.

Tankene som de brukte brenselsstavene fra atomreaktorene ligger i, trenger en konstant gjennomstrømning av nedkjølende vann. Selv etter at de er tatt ut av reaktorene er uran-stavene ekstremt varme og må kjøles ned i flere måneder, trolig lenger, for å forhindre at de blir varme igjen og slipper ut radioaktiv stråling.

Mens arbeiderne hele tiden har jobbet godt innenfor den 20 kilometer store evakueringssonen, er nesten 1,5 kilometer med ledning lagt mellom strømkilden utenfra til atomanleggets reaktor nummer to.

Må passe seg for gnister

Underveis har 300 arbeidere klart å feste en dieselgenerator til reaktor nummer seks, og fikk satt i gang kjølepumpene på reaktor nummer fem med strøm fra denne nødgeneratoren.

Og mens de arbeider i svært komplekse elektriske anlegg, som delvis er ødelagt av tsunamien som kom etter jordskjelvet 11. mars, må arbeiderne passe på at arbeidet de utfører ikke slår gnister. For en gnist inne på anlegget kan føre til eksplosjoner.

– Dersom det ikke blir noen problemer ved anlegget i dag, vil strømmen bli slått på så tidlig som søndag, sier talsmann Hidehiko Nishiyama for Japans atomsikkerhetsbyrå.

Kan bruke Tsjernobyl-metode

Dersom kjølepumpene kommer i gang igjen, vil det være et stort skritt i riktig retning for å gjøre situasjonen mer stabil.

Nils Bøhmer

– Reaktorene ved Fukushima er historie, sier atomfysiker Nils Bøhmer.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Men dersom noe går feil - for eksempel at kjølepumpene ikke virker etter alt som har hendt - er en av mulighetene å begrave det 40 år gamle atomanlegget i sand og betong for å forhindre et katastrofalt strålingsutslipp.

Metoden ble brukt ved Tsjernobyl-reaktoren i 1986 - til nå verdens største atomkraftkatastrofe.

Atomfysiker Nils Bøhmer tror at de i Fukushima må gjøre som de gjorde i Tsjernobyl. Ved atomanlegget i det nordlige Ukraina har de vært nødt til å kapsle inn den ødelagte reaktoren i en sarkofag av betong for å hindre stråling.

– Reaktorene ved Fukushima er historie. Nummer en, to, tre og fire er ødelagt. Nummer fem og seks er avstengt og det er usikkert hva som skjer med dem, sier Bøhmer.

Reaktorene kommer til å utgjøre en strålingsfare i 1 million år, og derfor tror han at sarkofag-løsningen vil komme også i Japan. Men Bøhmer er ikke sikker på om anlegget vil bygges opp igjen med nye reaktorer.

– Det vil komme en debatt om hvor sterkt man skal satse på atomkraft i Japan etter dette, sier han.

Sarkofagen over den ødelagte reaktoren i Tsjernobyl

Sarkofagen over den ødelagte reaktoren i Tsjernobyl.

Foto: SERGEI SUPINSKY / Afp

En mer permanent løsning for å kapsle inn reaktoren i Tsjernobyl har vært under planlegging i mange år - en massiv dom av stål, høyere enn Frihetsgudinnen i New York. Byggingen av en slik dom vil foregå langt unna selve reaktoren, på grunn av strålingen som fremdeles er i området, før den settes sammen bit for bit over reaktoren.

Og i Japan må en løsning gjelde for seks reaktorer, ikke bare én som i Ukraina.

Tålte fem meter bølger - seks meter kom

Nishiyama opplyser at de fleste motorene og kontrollpanelene ved atomanlegget ble lagt under vann av tsunamien, og derfor ikke kan bli brukt i arbeidet. Han sier også at reservesystemene ved Fukushima ikke har vært godt nok beskyttet.

En talsmann for Tokyo Electric Power Company (TEPCO), som driver Fukushima-anlegget, sier at selve generatorene ikke ble direkte utsatt for tsunamibølgene. Problemet var at noe av det elektriske anlegget utenfor ble truffet av vannet.

Anlegget var designet slik at det var beskyttet mot tsunamier på opp til fem meter, mens det meldes at bølgehøyden da tsunamien traff Fukushima var på seks meter. TEPCO-talsmannen medgir at anlegget er gammelt, og at det kanskje ikke er så velutstyrt som nyere atomanlegg.

Fem av de seks reaktorene ved Fukushima er laget av General Electric (GE) i USA på 1960-tallet, og installert i Japan på 1970-tallet. Senere har den amerikanske produsenten oppfordret alle som bruker disse modellene om å oppgradere sikkerheten.

Likevel, så sent som i januar forsikret TEPCO og atomindustriens bransjeorganisasjon WNA verden om at de japanske atomkraftverkene ville tåle både et jordskjelv og en tsunami.

«Utenforliggende hendelser skal ikke kunne true sikkerheten ved kraftverkene, og på grunn av hyppigheten og størrelsen på jordskjelv i Japan er det lagt særlig vekt på slike forhold», står det i uttalelsen fra WNA.

18.690 personer døde eller savnet

Etter jordskjelvet og den etterfølgende tsunamien 11. mars i år, er nå til sammen 18.690 mennesker enten bekreftet døde eller savnet.

Håpet om å finne flere overlevende synker for hver dag, mens frykten for at mange japanere skal bli utsatt for stråling øker.

Japanske myndigheter har hevet alvorlighetsgraden på situasjonen ved Fukushima-anlegget til nivå fem på den internasjonale INES-skalaen som går til sju. Noen eksperter mener situasjonen er mer alvorlig enn det japanske myndigheter vedgår.

Tsjernobyl hadde alvorlighetsgrad sju på samme skala.

SISTE NYTT

Siste nytt