Hopp til innhold

Avskogingen i Amazonas pleier å gå ned nå – har i stedet vært doblet

8934 kvadratkilometer regnskog er forsvunnet i den brasilianske delen av Amazonas. Det tilsvarer et areal nesten 25 ganger så stort som Mjøsa.

Et medlem av Brasils institutt for miljø og fornybare ressurser (IBAMA) kjemper mot en brann på et område reservert for urinnvårere i delstaten Amazonas 15. september i år.

Et medlem av Brasils institutt for miljø og fornybare ressurser (IBAMA) kjemper mot en brann på et område reservert for urinnvånere i delstaten Amazonas 15. september i år.

Foto: Bruno Kelly / Reuters

Mens to uker med intense forhandlinger under klimatoppmøtet i Madrid endte med en slutterklæring preget av uenigheter og kompromisser, kommer nye og dramatiske tall om avskogingen i den brasilianske delen av Amazonas.

563 kvadratkilometer regnskog forsvant i løpet av november måned, viser tall fra Brasils romforskningsinstitutt INPE, skriver Reuters.

Det er mer enn en dobling – opp 103 prosent – fra november i fjor. Avskogingen går vanligvis ned i november og desember, derfor er de nye tallene oppsiktsvekkende.

Nesten doblet fra i fjor

Så langt i år har 8974,3 kvadratkilometer regnskog forsvunnet. Det er et område som tilsvarer nesten 25 ganger Mjøsas overflate.

Det er nesten en dobling (pluss 85 prosent) av de 4878,7 kvadratkilometerne som ble rapportert i de første elleve måneden i 2018.

Romforskningsinstitutt INPE har to forskjellige satellittbaserte systemer for å beregne avskoging, kjent som DETER og PRODES.

Ifølge PRODES er avskogingen så langt i år på 9672 kvadratkilometer. Det er det høyeste tallet siden 2008.

Tallene i grafen er basert på PRODES' tall:

Ødelegger mest i urinnvånernes områder

Tallene viser at særlig er det skogområdene som skal kontrolleres av urinnvånerne som forsvinner.

Ifølge INPE er det en økning på 74,5 i avskogingen i disse områdene fra i fjor.

Urinnvånere har blitt mer utsatt for vold etter at høyreorienterte Jair Bolsonaro ble innsatt som president ved nyttår. De siste ukene er flere urinnvånere blitt drept.

Forrige lørdag ble to medlemmer av den indianske Guajajara-stammen nord i Brasil ble lørdag drept da ukjente menn angrep dem.

Medlemmene er Guajajara-stammen er kjent for sine skogvoktere som har protestert mot at deres leveområder har blitt utsatt for ulovlig tømmerhogst og avskoging.

I november ble Paulo Paulino Guajajara drept i det samme området. Han var leder av indianerstammen Guajajaras og medlem av en miljøaktivistgruppe for å beskytte regnskogen.

Paulo Paulino Guajajara

Paulo Paulino Guajajara ble drept i et bakhold 3. november.

Foto: HO / HO

Sparket forsker blir hedret

President Bolsonaro har fått kritikk for å prioritere landbruk og industri framfor miljøvern.

I sommer fikk han også mye kritikk fra flere statsledere og regjeringssjefer som uttrykte tvil om hvor opptatt han er av å stanse hogsten.

Det vakte også stor oppsikt da han i sommer sparket sjefen for INPE, Ricardo Galvao, fordi Bolsanaro mente at han overdrev omfanget av avskogingen.

Fredag fikk han en slags oppreisning da det velrenommerte britiske tidsskriftet Nature kåret ham til en årets ti viktigste forskere, skriver Globo.

SISTE NYTT

Siste nytt