Avis: Boris Johnson vurderer å stenge parlamentet før brexit

Britenes statsminister Boris Johnson undersøker om det er juridisk mulig å stenge parlamentet, trolig for å forhindre en ny brexit-utsettelse, melder Observer.

Donald Trump og Boris Johnson peker på hverandre ved middagsbordet

Boris Johnson og Donald Trump hadde et frokostmøte i dag på sidelinjen av G7-møtet.

Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters

Boris Johnson har spurt regjeringsadvokat Geoffrey Cox om det er mulig å stenge Parlamentet i fem uker fra 9. september.

Det skriver Observer på bakgrunn av en epostkorrespondanse mellom regjeringsrådgivere og en rådgiver ved Statsministerens kontor, som den britiske avisa har lest. E-posten skal ha blitt sendt i løpet av de siste ti dagene.

I e-posten går det fram, ifølge avisa, at Johnson har forhørt seg om det er mulig å stenge nasjonalforsamlingen og om det i så fall er lov. Hans nyutnevnte utenriksminister Dominic Raab har tidligere luftet en slik mulighet.

Ifølge Observer er dette et forsøk på å hindre at parlamentet utsetter utmeldingen av EU nok en gang.

I den juridiske veiledning kommer det fram at det kan være mulig å stenge parlamentet, med mindre brexitmotstandere bringer saken til domstolene og får den stoppet i mellomtiden.

De folkevalgte har nå sommerferie. Parlamentet gjenopptar arbeidet 3. september, men statsministeren vurderer altså muligheten for å stenge nasjonalforsamlingen inntil EUs toppmøte midt i oktober.

På dette tidspunktet er det for sent for de folkevalgte, som motsetter seg en utmeldelse uten en avtale, å blokkere at det skjer.

Downing street svarte ikke på Observers henvendelser i går.

Boris Johnson rundt bordet på G7-møtet

Boris Johnson rundt møtebordet i G7.

Foto: Andrew Harnik / AP

Boris Johnson deltar nå på G7-toppmøtet i Frankrike. Dette er hans internasjonale debut som statsminister.

I morges hadde Johnson et frokostmøte med USAs president. Ifølge utskrifter snakket de to om veien fram mot en storstilt handelsavtale, etter at britene forlater EU.

USA og Storbritannia kommer til å opprette en arbeidsgruppe for handelsspørsmål.

– Vi kommer til å gjennomføre en veldig stor handelsavtale, større enn vi noensinne har hatt med Storbritannia, sier Trump. Han anslår innen ett år.

Johnson har tidligere klaget på amerikanske restriksjoner når det gjelder import av mat og andre varer.

Selv om Brexit ikke står på møteplanen, blir det tema i de uformelle diskusjonene mellom verdenslederne.

Johnson kommer til å advare EU om at britene kun vil betale en brøkdel av regningen hvis de går ut av EU uten en avtale.

Boris Johnson går ned flytrapp

Boris Johnson ankom G7-møtet i Biarritz i Frankrike i går.

Foto: BERTRAND GUAY / AFP

Ifølge TV-kanalen Sky News, vil Johnson fortelle EU-president Donald Tusk at dersom Storbritannia forlater unionen uten en avtale, vil de bare betale 9 av 39 milliarder pund av brexitregningen. Altså en firedel av regning.

Summen tilsvarer rundt 428 milliarder norske kroner ut fra dagens kronekurs.

Forhandlere holdt på i månedsvis for å komme fram til skilsmisseoppgjøret. Prinsippet er at britene skal betale sin andel av alle budsjettforpliktelser og investeringsprosjekter de har vært med på å vedta.

– Det er opplagt at vi ikke kan godta den nåværende utmeldingsavtalen, sa Johnson da han besøkte Tysklands leder i Berlin tidligere denne uka.

– Avtalen enten splitter Storbritannia eller låser oss inn i EUs regulatoriske ordninger og handelsordninger, uten at Storbritannia kan få innflytelse på disse sakene, sa den britiske statsministeren.

Johnson skal møte Tusk under G7-møtet i dag. Han har også før truet med ikke å betale hvis ikke EU tilbyr bedre skilsmissevilkår.

Toppledere rundt møtebordet i G7

G7-toppmøtet i franske Biarritz er i gang. Boris Johnson har et eget møte med EU-president Donald Tusk (til venstre) senere i dag.

Foto: Andrew Harnik / AP

Da han ankom toppmøtebyen i går gjentok Johnson budskapet om at backstop-løsningen må fjernes.

Løsningen han viser til skal sørge for at grensa mellom britiske Nord-Irland og republikken og EU-medlemmet Irland kan fortsette å være åpen. Det innebærer at britene fortsatt vil være knyttet til EU gjennom en midlertidig tollunion, men Johnson vil ha et fullstendig brudd med unionen.

Etter planen skal Storbritannia trekke seg ut av EU 31. oktober.

SISTE NYTT

Siste nytt