Boris Johnson: Klovn, bajas og brexit-general

Storbritannias nye statsminister gjør sine egne spådommer til skamme når han flytter inn i Downing Street 10 for å lede landet ut av EU.

Boris Johnson

Boris Johnson er fast bestemt på at Storbritannia skal ut av EU 31. oktober, med eller uten en avtale. Her fra brexit-valgkampen.

Foto: Scott Heppell / AFP

– Mine muligheter til å bli statsminister er bare så vidt bedre enn at jeg blir halshugget av en frisbee, gjort blind av en champagnekork, låst inne i et kjøleskap eller reinkarnert som en oliven, sa den daværende London-ordføreren i 2012.

Boris Johnson har fortsatt både hodet og synet i behold, og nå blir han Storbritannias neste statsminister.

Veien dit har vært kronglete. Johnson har ofte slengt med leppa og tabbet seg ut, men har også noen politiske seire og en vellykket valgkamp i bagasjen.

Boris Johnson har stilt opp på mye forskjellig både som borgemester og utenriksminister. Her er noen av hans beste (og verste) øyeblikk.

Boris Johnson har stilt opp på mye forskjellig både som borgemester og utenriksminister. Her er noen av hans beste (og verste) øyeblikk.

Fra journalist til borgermester

Alexander Boris de Pfeffel Johnson (55) ble født i New York, og hadde både britisk og amerikansk statsborgerskap frem til han sa fra seg det amerikanske i 2016.

Ifølge The Guardian var det på privatskolen Eton han la fra seg navnet Al og begynte å kalle seg Boris.

Det var en del av en selvforsvarsmekanisme der han tok på seg eksentrisk og klønete personlighet samtidig som han ble stadig mer intelligent og flamboyant, skriver forfatteren Sonia Purnell, som har skrevet boka «Just Boris: A Tale of Blond Ambition».

På Oxford-universitetet fikk han smaken på politikk, og ifølge Purnell var det her «den politiske kameleonen og forføreren Boris» ble født.

Det skulle likevel ta noen år før Johnson ble politiker på heltid. Han startet som journalist i The Times, men fikk sparken for å ha fabrikkert et sitat.

Han fikk imidlertid jobb i Daily Telegraph like etterpå, og var politisk kommentator og korrespondent i Brussel i flere år. Der ble han kjent for en rekke EU-kritiske reportasjer.

I 1999 ble han redaktør for The Spectator, men var samtidig aktiv for det konservative partiet, og fikk en plass i parlamentet. På denne tiden begynte Johnson å nyte en viss kjendisstatus. De neste årene ble interessekonflikter og utroskapsskandaler rullet opp, og magasinet fikk klengenavnet «The Sextator».

Boris Johnson

Boris Johnson er glad i PR-stunt. Her fra et besøk hos bokseakademiet Fight for Peace i London.

Foto: Leon Neal / AFP

Løs kanon

Mye av populariteten til Boris Johnson kommer fra perioden som ordfører i London fra 2008 til 2016. Til tross for en rotete start med få planer og mange utskiftinger i staben sank kriminaliteten i byen med 20 prosent, det ble mer politi i gatene, og Johnson gikk selv foran i Pride-paraden.

I tillegg kom det mange oppfattet som et vellykket sommer-OL.

Etter to perioder som en relativt liberal ordfører ville Johnson tilbake til parlamentet, og han kastet seg inn i brexit-debatten på den konservative siden. Etter at brexit var et faktum så det ut til at han kunne bli statsminister, men partifelle Michael Gove mente han var uskikket til å lede landet gjennom prosessen.

Det kom derfor som en stor overraskelse at Theresa May hentet ham inn som utenriksminister i 2016. Da ble han konfrontert med en rekke tidligere uttalelser som var av det udiplomatiske slaget:

  • På en partikonferanse i 2017 fikk han kritikk etter å ha sagt at den libyske byen Sirte kunne ha en lovende fremtid som et luksuriøst feriested så fort investorene fikk ryddet vekk alle likene.
  • Johnson skapte rabalder da han skrev et lite dikt om Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i The Spectator i 2016. Avisen hadde en diktkonkurranse som gikk ut på å fornærme Erdogan, og Johnson gikk av med seieren med diktet som antyder at Erdogan har sex med en geit.

There was a young fellow from Ankara

Who was a terrific wankerer

Till he sowed his wild oats

With the help of a goat

But he didn't even stop to thankera

Boris Johnson
  • Om Hillary Clinton i 2007: «Hun har bleket hår, trutmunn og et stålaktig blått blikk, som en sadistisk sykepleier på et mentalsykehus.»
  • Johnson har også anklaget Donald Trump for å være gal, og sa han var forbløffet over amerikanerens uvitenhet.
  • Han har også sammenliknet Vladimir Putin med en Harry Potter-figur og kalt ham «en nådeløs og manipulerende tyrann». Han sa også at Russland ville bruke fotball-VM på samme måte som Adolf Hitler brukte OL i Berlin i 1936.

Det holdt i to år før Johnson sa opp i protest mot Mays forslag til en avtale med EU. Han kalte avtalen «en dritt», selv om han endte med å stemme for den.

Forfatteren Sonia Purnell mener han må regnes som en av de verste utenriksministerne i moderne tid. USAs president Donald Trump har sagt at Johnson var den beste kandidaten til å bli Storbritannias neste statsminister.

Boris Johnson

Boris Johnson deltar i tautrekking sammen med britiske soldater.

Foto: Stefan Wermuth / Reuters

Bajasen

I en YouGov-undersøkelse tidligere i sommer ble respondentene spurt om hvilket ord som beskriver Johnson best. Bajas, upålitelig, egoistisk og uansvarlig toppet lista.

Bare to prosent svarte at de vil bruke ord som «statsmannsaktig» eller «diplomatisk».

Johnson har brukt offentlige opptredener for alt de er verdt, selv om det ender med knall og fall eller pinlige situasjoner.

Han har posert med pølser rundt halsen, spilt vuvuzela og veivet med fisk fra talerstolen.

En av de mest kjente episodene er stuntet i Victoria Park, da Storbritannias første OL-gull på hjemmebane skulle feires.

London-ordfører Boris Johnson kastet seg ut i en løypestreng iført dress og hjelm med et flagg i hver hånd, men stanset og satt fast halvveis.

– Hent en stige, sa Johnson og lo mens han dinglet hjelpeløst et par meter over tilskuerne.

Harde taklinger

Johnson har heller ikke vært vond å be når han blir invitert til å prøve en idrett. Han har prøvd seg på alt fra tautrekking til tennis, med blandede resultater.

Det var kanskje vanskeligere å fleipe bort den berømte rugby-episoden i Japan i 2015. Johnson skulle være med i en liten rugbykamp med barn i Tokyo, men ble litt overivrig da han fikk ballen.

Han løp rett på ti år gamle Toki Sekiguchi med skulderen først og sendte gutten rett i bakken. Johnson beklaget like etterpå.

Året før kastet Johnson seg inn i en løkkefotballkamp med en gruppe barn i London, og endte med å spenne bein på en av dem.

I en veldedighetskamp mellom England og Tyskland gikk Johnson inn med hodet først og kroppstaklet den tidligere landslagsspilleren Maurizio Gaudino, som ble liggende på gresset og vri seg.

Boris Johnson

Boris Johnson med en sild på talerstolen hos det konservative partiet.

Foto: Tolga Akmen / AFP

Utroskap, kokain og husbråk

Tabbelista på hjemmebane er også lang.

  • Da han jobbet som politisk kommentator dukket det opp et opptak med Johnson og en svindeldømt kamerat, der Johnson snakker om å hjelpe til med å få banket opp en journalist. Da Johnson ble konfrontert med opptaket på et TV-program i 1998, lo han det vekk.
  • Han har innrømmet å ha tatt kokain, men hevdet senere at han var usikker på om han fikk snust det opp i nesa fordi han nøs.
  • Da Johnson reiste rundt i en rød buss for å overbevise folk om å stemme for brexit, påsto han at rundt fire milliarder kroner ble overført til Brussel hver uke, penger som i stedet kunne blitt brukt på helsevesenet. Påstanden var feil.
  • Utroskapssakene har stått i kø, og han har et barn med en tidligere elskerinne.
  • I juni rykket politiet ut til huset hans etter et varsel om husbråk, noe han selv var lite interessert i å forklare.

I tillegg har han kommet med flere sleivete uttalelser, både i kronikker og fra talerstolen.

Det er fullstendig latterlig at folk skal velge å gå rundt og se ut som postkasser.

Boris Johnson om kvinner med burka

Hvis du stemmer konservativt, vil det føre til at kona di får større bryster, og at sjansene dine øker for å eie en BMW M3.

Boris Johnson
Boris Johnson

Boris Johnson reiste landet rundt med en rød buss for å overbevise folk om å stemme for brexit.

Foto: Darren Staples / Reuters

Brexit-generalen

Boris Johnson ble tidlig en av frontfigurene for brexit-kampanjen.

Etter å ha drevet en heftig valgkamp er det nå Johnson som har fått jobben med å lede Storbritannia ut av EU etter at Theresa May gikk av som partileder og statsminister.

Uravstemningen over ny partileder i det konservative partiet har foregått via post. Det er rundt 160.000 personer som har stemt, sier førstelektor i britiske studier ved Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad.

– Det betyr at det er rundt 0,4 prosent av den totale britiske velgerskaren som nå velger ny statsminister. Det har endret seg litt det siste tiåret, men det er nok fortsatt en majoritet av middelaldrende, hvite menn som sitter som medlemmer av partiet, sier han.

Johnson fikk til slutt 92.153 stemmer, mot Jeremy Hunts 46.656 stemmer.

Johnson har vært fast bestemt på at Storbritannia skal ut av EU 31. oktober, med eller uten en avtale.

– Medlemmene i underhuset er nok spesielt interessert i å høre hvordan han nå prøver å forene partiet og landet. Og så er de selvfølgelig veldig spente på brexit-utviklingen, som har dominert valgkampen mellom Hunt og Johnson. Frykten er at Johnson tar dem ut av EU uten en avtale. Skeptikerne vil nok se an strategien han legger fremover, sier Mustad.

I sin avskjedstale advarte May mot en brexit uten avtale og det hun kalte en verdensomspennende populisme. Johnson har selv avvist at han er en høyrevridd populist, og viser til sine egne liberale standpunkter i sosialpolitikken.

Boris Johnson

Boris Johnson er fast bestemt på at Storbritannia skal ut av EU 31. oktober, med eller uten en avtale.

Foto: Mary Turner / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt