Hopp til innhold

Assange feirer Manning-benådning

WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange sier det er en stor seier for Wikileaks at Obama korter ned varsleren Chelsea Mannings tid i fengsel. – Forræderi, sier republikanerne i USA.

Julian Assange

JUBLER: WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange er svært fornøyd med at Manning settes fri. Det åpner også for at han kan si seg villig til å utleveres til USA.

Foto: JACK TAYLOR / Afp

«SEIER: Obama forkorter Chelsea Mannings fengselsstraff fra 35 år til 7. Frigivelsesdatoen er nå 17. mai», skriver Wikileaks på Twitter.

– Takk til alle som har kjempet for Chelsea Mannings benådning. Deres mot og engasjement har gjort det umulige mulig, sier Assange.

Manning ble pågrepet i 2010 og fikk dommen på 35 års fengsel i 2013. Obama har benådet henne så hun slipper hun å sone ferdig.

Laster Twitter-innhold

Åpner for utlevering

Tidligere i januar uttalte Wikileaks at Assange ville si seg enig i å bli utlevert fra London til USA om Obama benådet Manning.

Han er åpen for forhandlinger hvis etterforskningen avsluttes, sier hans svenske advokat Per E. Samuelsson til nyhetsbyrået TT.

– Han avventer et initiativ fra den amerikanske siden, sier Samuelsson, som avviser at Manning er benådet.

– USA sier jo ikke at Manning ikke har begått et lovbrudd. Assange kan derfor ikke stole på at USA ikke skal sikte ham, sier advokaten.

Republikanerne: – Forræderi

Fra republikansk side er reaksjonene kraftige. Paul Ryan, lederen for Representantenes hus sier Obamas avgjørelse er «fullstendig skandaløs». Ryan sier Manning satte amerikanske liv i fare og avslørte noen av nasjonens dypeste hemmeligheter.

Senator John McCain mener Obama gjør en alvorlig feil og sier dette kan inspirere andre til å spionere på amerikanske myndigheter.

– Man bør ikke behandle en forræder som en martyr, sier sa Arkansas-senator Tom Cotton.

Chelsea Manning Obama

BENÅDES: Chelsea Manning settes fri før tida.

Foto: AP

Lekket dokumenter

Manning sto bak det som fram til da var den største lekkasjen av hemmelige dokumenter fra det amerikanske militæret til Wikileaks, rundt 700.000.

Mesteparten av materialet stammer fra Irak, der Manning tjenestegjorde som etterretningssoldat. Dokumentene avslørte overgrep begått av USAs irakiske allierte i landet og dokumenterte også hvordan tallet på drepte sivile var langt høyere enn tidligere kjent.

Manning offentliggjorde også dokumenter knyttet til USAs krigføring i Afghanistan, samt rundt 250.000 notater sendt hjem fra amerikanske ambassader verden over.

SISTE NYTT

Siste nytt