Hopp til innhold

Obama benåder Chelsea Manning

President Barack Obama benåder Chelsea Manning, som er dømt til 35 års fengsel for å ha lekket store mengder hemmeligstemplede dokumenter til Wikileaks.

Chelsea Manning Obama

BENÅDET: Chelsea Manning, som lekket 700.000 Pentagon-dokumenter til Wikileaks, er benådet av president Barack Obama og slipper å sone ferdig dommen på 35 år.

Foto: AP

Chelsea Manning ble pågrepet i 2010 og fikk dommen på 35 års fengsel i 2013. Denne slipper hun å sone ferdig og 17. mai blir hun løslatt, skriver New York Times.

Dømt for spionasje

Manning ble i 2010 arrestert i Irak for å ha lekket hemmelige amerikanske regjeringsdokumenter til Wikileaks.

Manning, som den gang var mann, ble dømt til 35 års fengsel. Under tiden i fengsel har den 28 år gamle Manning endret kjønn og i november søkte hun president Barack Obama om å bli benådet og få omgjort straffen til seks og et halvt år, som hun alt har sonet.

Streik og selvmordsforsøk

I løpet av tiden i fengselet i Kansas skal Manning flere ganger forsøkt å begå selvmord, noe hun blant annet måtte sitte 14 dager i isolasjon for.

Manning innledet også en sultestreik i fjor på bakgrunn av det hun betegnet som dårlig behandling i fengselet på militærbasen i Kansas. I september avbrøt hun imidlertid sultestreiken etter å ha blitt lovet kirurgi knyttet til sin kjønnsidentitet.

Lekkede dokumenter

Mesteparten av materialet som ble lekket stammer fra Irak, der Manning tjenestegjorde som soldat innen USAs militære etterretning.

Dokumentene avslørte blant annet overgrep begått av USAs irakiske allierte i landet og dokumenterte også hvordan tallet på drepte sivile var langt høyere enn tidligere kjent.

Manning offentliggjorde også dokumenter knyttet til USAs krigføring i Afghanistan, samt rundt 250.000 notater sendt hjem fra amerikanske ambassader verden over.

Narkotikadømte

Ifølge Det hvite hus har Obama også forkortet dommene til 208 andre innsatte, de fleste av dem narkotikadømte som ikke er funnet skyldige i voldsbruk.

Obama benåder også 64 andre, blant dem USAs tidligere viseforsvarssjef, general James Cartwright, som i oktober sa seg skyldig i å ha lekket hemmeligstemplet informasjon til en journalist i The New York Times.

Obama har også tidligere benådet og redusert straffene til en rekke narkotikadømte og har i løpet av sine åtte år i Det hvite hus benådet flere straffedømte enn de fire forgjengerne gjorde til sammen.

SISTE NYTT

Siste nytt