Hopp til innhold

Amnesty: Gledelig og offensivt fra kongen

Generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty er glad for at kong Harald sier han vil ta opp menneskerettighetsspørsmålet under sitt statsbesøk til Kina.

SE VIDEO: Kongeparet sier menneskerettigheter kan bli et tema når de møter kinesiske myndigheter senere på reisen.

Kongen og dronningen møtte pressen tidlig lørdag norsk tid, og kongen fikk blant annet spørsmål om hva han tenker om Kinas behandling av den uiguriske minoriteten i landet.

– Vi som kommer fra Vesten, er veldig opptatt av menneskerettigheter, og dette kommer vi til å ha en dialog med Kina om, og vi kommer helt sikkert til å få anledning til å ta opp dette senere, sa kongen da han møtte norsk presse i Dunhuang.

Tirsdag skal kongeparet møte president Xi Jinping i Beijing.

Generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty er glad for at kong Harald sier han vil ta opp menneskerettigheter i Kina.

Generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty er glad for at kong Harald sier han vil ta opp menneskerettigheter i Kina.

– Mer enn forventet

Amnesty International var før statsbesøket bekymret for at norske myndigheter ville være vagere i Norges holdning til menneskerettigheter, i frykt for å bli stengt ute i kulda igjen av kineserne.

I dag sier Egenæs at han er positivt overrasket over kongens uttalelser:

– Jeg synes det er veldig gledelig og offensivt at kongen svarer på denne måten. Vi hadde forhåpninger om at han ville adressere det i talene han skal holde, men dette var faktisk mer enn jeg forventet, sier Egenæs til NRK.

Kongeparet på offisielt statsbesøk i Kina

KINABESØK: Kongeparet har innledet sitt ti dager lange statsbesøk til Kina.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Han har skapt store forventninger om at dette blir et tydelig poeng i kongeparets del av statsbesøket.

Amnesty er for tiden svært opptatt av forholdene for uigurene i landet. Ifølge en FN-rapport sitter én million mennesker fra den muslimske minoriteten i såkalte omskoleringsleirer i landet.

– Jeg visste egentlig ikke om det før jeg så det i avisen da vi var her. Men dette tror jeg sikkert er tilfelle. Dette er en av baksidene – eller andre siden av dette. Det økonomiske er i framgang, og så er det andre områder hvor de kanskje ikke har så stor fremgang, sa kongen om situasjonen i Kina.

Forventer mer tydelighet fra statsrådene

Oslo Freedom Forum

FORNØYD: Amnestys John Peder Egenæs sier han er positivt overrasket over at kongens uttalelser om menneskerettighetene i Kina.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen er også med på statsbesøket til Kina hvor det blant annet skal signeres 40 avtaler mellom norsk og kinesisk næringsliv.

– Når kongen kan være så tydelig så bør statsrådene kunne være enda tydeligere. Jeg forventer at de følger opp, sier Egenæs.

Søreide har tidligere presisert overfor NRK at menneskerettigheter en integrert del av regjeringens utenrikspolitikk, og en viktig del av dagsorden i dialogen med Kina under statsbesøket.

– Vi ønsker et bredt forhold til Kina. Dialog og samarbeid knyttet til viktige tema, som klima og bærekraftig utvikling, internasjonal handel og globalisering, fred og forsoning og menneskerettigheter er sentralt i så måte, sier Søreide til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt