Amina frykter å miste enda et barn i tørkekatastrofen

Amina Adem (50) opplever igjen tørkemarerittet i Etiopia. Hun mistet to barn under tørken i 1984, og nå frykter hun for livet til minstedatteren, to år gamle Nabiya.

Tørke i Etiopia

UNDERERNÆRTE BARN: Amina Adem med datteren Nabiya (2) på armen. Hun mistet to barn under tørken i 84, og nå er datteren veldig syk.

Foto: Håvard Bjelland / Kirkens Nødhjelp

Amina Adem var 18 år under tørken i 1984. Da mistet hun to barn på grunn av matmangel som følge av regnet som aldri kom. Nå frykter hun at det skal skje igjen. Hun bor sammen med mannen og seks barn i en liten landsby som også til vanlig har dårlig tilgang på vann.

Tørken har gjort situasjonen mye verre, og familien har måttet selge kyr etter kyr for å kunne kjøpe mat. De hadde såkorn, men til slutt måtte de spise såkornet for å overleve. Nå frykter hun at det snart er slutt.

Mistet fem barn

Amina har i alt født 11 barn, men bare seks av dem lever i dag. Det er tøffe tider i landbruksregionen Hararghe øst i Etiopia. Det er ett av områdene i Etiopia som er hardest rammet av tørken.

Liv Steinmoeggen

VONDT Å SE: – Når du har barnebarn selv, gjør dette ekstra vondt å tenke på, sier Liv Steinmoeggen i Kirkens Nødhjelp.

Foto: Håvard Bjelland / Kirkens nødhjelp

16 millioner mennesker er rammet av det FN omtaler som verdens tredje største krise. Liv Steinmoeggen i Kirkens Nødhjelp møtte barn i Etiopia hun er redd skal dø i løpet av uker. Hun er landrepresentant for Etiopia i Kirkens Nødhjelp, og har nettopp besøkt landsbyer øst i Etiopia.

– Det var litt uvirkelig, for det var så grønt for det har akkurat regnet, og det virker frodig til å være tørke. Men da vi møtte folk ble krisen veldig virkelig, sier hun.

Apatisk toåring

Hun forteller at de møtte foreldre og spesielt mødre som fortalte om barn de ikke klarte å skaffe mat til.

– Jeg husker spesielt Amina, som hadde en toåring i rosa kjole på armen, hun var søt og pent kledd. Men lille Nabiya var mye mindre enn toåringer vanligvis er, og hun var helt apatisk. Jeg tenkte i mitt stille sinn at om jeg kommer tilbake hit om en måned eller to så får jeg neppe se den jenta igjen, sier hun.

Steinmoeggen forteller at etiopierne får noe hjelp, men at det er altfor lite. Tørken har nå vart i to år.

– Det har regnet, så litt vann har samlet seg i dammer. Men dette er forurenset fordi både dyr og mennesker bruker det. Nå har det vært utbrudd av vannbårne sykdommer, og spesielt små barn er utsatt for dem fordi de er underernært fra før av, sier Steinmoeggen.

16 millioner rammet

Etiopiske myndigheter anslår at hele 16 millioner mennesker vil stå overfor kritisk mangel på mat i 2016, og mer enn halvparten av dem er barn.

Tørken som rammer Etiopia er en følge av El Niño og La Niña, værfenomen som oppstår på grunn av oppvarmingen av Stillehavet.

Tørke Etiopia

FARLIG DRIKKEVANN: Asanti Nasir og Ayanth Aliyi henter vann i vannhullet i Bedeno i East Hararghe, Etiopia. Vannet er farlig å drikke, men de har ikke noe annet valg.

Foto: Håvard Bjelland / Kirkens Nødhjep

Kirkens Nødhjelp bidrar med rensing av brønner, vannsystemer og opplæring i hygiene. De samarbeider med tre andre norske organisasjoner; Flyktninghjelpen, Norsk Folkehjelp og Utviklingsfondet og har fått 25 millioner av Utenriksdepartementet.

– Vi skal bidra med vann og hjelpe med sanitære forhold. Vi skal også bidra med såfrø og husly, forteller Steinmoeggen.

Konkurrerer med andre kriser

Her hjemme hører man ikke så mye om denne tørkekatastrofen.

– Krisen i Etiopia konkurrerer med veldig mange andre som er nærmere oss. Det er vanskeligere å nå fram med kriser i Afrika enn med flyktninger og Syria som er nærmere oss, mener Steinmoeggen.

FN har definert tørken som verdens 3. største krise, og det er den verste tørken i Etiopia på 50 år. FN har nå oppskalert nødhjelpsbehovet til 1,5 milliarder amerikanske dollar.

– Det mangler fortsatt 500 millioner av disse. Det trengs mye mer hjelp. Omfanget er så stort at Etiopia vil ikke klare dette alene. Ingen ville klart det, så vi må hjelpe, avslutter Steinmoeggen.