Hopp til innhold

Amerikansk teknologigründer kjent skyldig i svindel

Den amerikanske gründeren Elizabeth Holmes ble hyllet og rost av presidenter. Nå er hun kjent skyldig i milliardsvindel.

Elizabeth Holmes (i midten) på vei inn i rettssalen mandag.

Elizabeth Holmes (i midten) på vei inn i rettssalen mandag. Her har hun følge av moren sin.

Foto: Nic Coury / AP

En jury i en domstol i San Jose kjente henne natt til tirsdag norsk tid skyldig på fire tiltalepunkter om svindel og sammensvergelse.

Nå er hun dømt for å ha svindlet investorer for over 140 millioner dollar, rund 1,24 milliarder norske kroner.

Superstjerne i teknologimiljøet

Holmes var en superstjerne i teknologimiljøet, og selskapet hun startet som 19-åring var verdt flerfoldige milliarder dollar.

Den unge gründeren var blitt hyllet av både USAs nåværende president Joe Biden og den tidligere presidenten Bill Clinton.

Theranos skulle revolusjonere medisinsk testing med et nytt apparat som kunne levere billigere og raskere resultater enn tradisjonelle laboratorier. Det skulle kunne utføre en lang rekke tester med bare noen få dråper blod.

Men maskinene leverte ikke det selskapet lovet, og eventyret endte i ruin og påstander om bedrageri og svindel mot investorene og selskapets kunder.

Tiltalt for bedrageri

Holmes, som var den yngste kvinnen som selv skapte en formue på over én milliard dollar i USA, måtte møte i retten i San Jose og svare på om hun var en bedrager.

I løpet av den fire måneder lange rettssaken sto hun tiltalt for 11 forhold. Holmes ble frikjent på fire punkter, mens juryen ikke klarte å enes om de tre av punktene.

Flere vitner forklarte seg under rettssaken og fortalte at de hadde informert Holmes om svakheter i produktet. De fortalte at de hadde fått beskjed om å tone ned sine bekymringer, mens Holmes fortalte investorer at alt gikk som planlagt.

Holmes viste ingen tegn til følelser da juryens kjennelse var klar. Hun unnlot å gi kommentarer da hun på vei ut av rettslokalet ble spurt av journalister om hun kommer til å anke.

Elizabeth Holmes

Rettssaken mot Elizabeth Holmes har fått stor oppmerksomhet i USA.

Foto: Nick Otto / AFP

Hyllet som den neste Steve Jobs

Hun hadde blitt hyllet som den neste Steve Jobs, men lovordene ble etter hvert færre.

Rettssaken har handlet om hvorvidt Holmes er en bedrager som lurte investorene i Theranos, eller om hun selv har vært et offer.

Ifølge forsvarerne hennes ble Holmes kontrollert og psykisk mishandlet av Ramesh Balwani, som var både kjæresten og forretningspartneren hennes. Han er tiltalt i en separat sak for å ha svindlet investorene og selskapets kunder.

Straffeutmålingen kommer senere. For hvert av punktene hun er dømt for er strafferammen på 20 år.

Theranos Founder Elizabeth Holmes Appears In Court For Status Hearing. Ramesh Balwani

Ramesh Balwani er tiltalt for det samme som Elizabeth Holmes.

Foto: Justin Sullivan / AFP

– En advarsel til Silicon Valley

– Denne saken er en advarsel til Silicon Valley, sier den juridiske eksperten Michele Hagan til tv-kanalen CBS News.

Hun mener dommen kan få det til å gå kaldt nedover ryggen på flere av gründerne i det kjente området med mange teknologiselskaper.

– Du bør være forsiktig med hva du sier til investorer eller med hva du skriver på nettsiden, sier hun.

SISTE NYTT

Siste nytt