NRK Meny
Normal

– Vi har stor tro på at vi skal løse denne saken

Det er gått litt over et døgn siden minerydderen John Sörbö ankom Khartoum etter å ha blitt arrestert på grensa til Sør-Sudan. I morgen møtes norske og sudanske myndigheter for å snakke om saken.

Video Ambassadøren optimistisk i forhold til fengslet nordmann

VIDEO: Ambassadør Jens-Petter Kjemprud er optimistisk.

Den norske ambassadøren i Sudan, Jens-Petter Kjemprud, bekrefter overfor NRK i kveld at det skal avholdes et møte med det sudanske utenriksdepartementet i morgen.

Les mer: Arrestert nordmann i Sudan er mineryddar frå Norsk Folkehjelp

– Håper på klarsignal

Sörbö i dét han ankommer Khartoum lørdag

Sörbö eskorteres ut av flyet av sudanske soldater i Khartoum lørdag.

Foto: ASHRAF SHAZLY / Afp

Norsk UD har forsøkt å presse på myndighetene i Sudan for å få snakke med Sörbö, men er så langt blitt nektet å møte ham.

I morgen skal representanter fra Norge, Storbritannia og Sør-Afrika møte sudanske myndigheter. Så langt er det uvisst om det vil resultere i et besøk i fengselet.

– Har du fått bekreftet at du etter det skal få snakke med Sörbö?

– Det er det vi skal diskutere med departementet og som vi håper å få klarsignal til, sier Kjemprud.

Les også: – Viktig å få besøkt fengselet

Ingen forklaring

Sörbö ble arrestert sammen med en brite, en sør-afrikaner og en sør-sudansk soldat da de skal ha vært i Heglig-området. Herfra ble de fløyet til Khartoum og satt i varetekt.

Sudanske myndigheter har beskyldt de arresterte for å ha bedrevet spionasje, og de hevder at de fire har krysset grensen fra Sør-Sudan til Sudan ulovlig.

Men norske myndigheter har fortsatt ikke fått noen offisiell forklaring på hvorfor nordmannen ble pågrepet i det urolige området lørdag.

– Vi har fått gjengitt det som forsvarsdepartementet har kommet ut med offisielt, at de ble pågrepet på sudansk terratorium og at de avhøres i den forbindelse, sier Kjemprud til NRK søndag kveld.

– Alvorlige anklager

Sörbö var ifølge Folkehjelpen på et femdagers rutineoppdrag i Unity State i Sør-Sudan da han ble pågrepet. De pågrepne skal ha vært i ferd med å kvalitetssikre et mineryddingsprosjekt i delstaten.

Kjemprud har tro på at saken løser seg.

– Det er aldri hyggelig at noen kommer i den situasjonen med såpass alvorlige anklager som er kommet fram, men vi har stor tro på at vi skal løse denne saken, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt