Bekrefter møte med Sudans utenriksdepartement mandag

Den norske ambassadøren i Khartoum bekrefter overfor NRK at han skal i møter med Sudans utenriksdepartement mandag. Han håper møtet vil resultere i fengselsbesøk hos nordmannen John Sörbö.

John Sörbö

John Sörbö var under militær bevoktning da han gikk av flyet i Khartoum i går.

Foto: ASHRAF SHAZLY / Afp

– Vi hadde håpet at det skulle skje i dag, nå håper vi at det vil kunne skje etter at vi har hatt møter med utenriksdepartementet i morgen formiddag, sier ambassadør Jens-Petter Kjemprud til NRK.

Morgendagens møte i departementet skal foregå sammen med representanter fra Storbritannia og Sør-Afrika.

– Har du fått bekreftet at du etter det skal få snakke med Sörbö?

– Det er det vi skal diskutere med departementet og som vi håper å få klarsignal til.

– Ikke fått det vi ba om

– Vår ambassade i Khartoum jobber sammen med den britiske og den sørafrikanske ambassaden og med FN for å få besøke John Sörbö og de andre som ble arrestert i går, sier Frode Andersen i UD.

De har, ifølge Andersen, gjort gjentatte forsøk på å få snakke med ham, men i ettermiddag fikk de et endelig nei.

– Vi får ikke det møtet vi har bedt om i Sudans utenriksdepartement før i morgen, og vi får ikke tilgang til Sörbö før tidligst i morgen. Det har vi vært ganske tydelig på at vi ikke finner godt nok, og har bedt dem snarlig om å gi oss den tilgangen vi har krav på, sa Andersen til NRK søndag ettermiddag.

Norske myndigheter har fortsatt ikke fått noen forklaring på hvorfor den norske minerydderen John Sörbö og tre andre ble pågrepet av sudanske soldater i det urolige området i går.

– Viktig å få besøkt fengselet

Frode Andersen, UD.

Underdirektør i UD Frode Andersen.

Foto: UD
Per Nergaard

Per Nergaard

Foto: Werner Anderson / Norsk Folkehjelp

De tre andre er en brite, en sørafrikaner og en sørsudansk soldat. En av de to utlendingene er ansatt i FN. De skal ha vært i Heglig-området, der det nylig har vært kamper mellom Sudan og Sør-Sudan i det oljerike området.

– Det er viktig å få besøkt dem i fengselet i hovedstaden Khartoum, både for å få deres versjon av hva som skjedde, og for å sjekke at de har det bra og at de har det de trenger, sier underdirektør og pressevakt Frode Andersen.

De arresterte ble fløyet til Sudans hovedstad Khartoum og satt i varetekt på ukjent sted i går. Norsk UD vet ikke nøyaktig hvor Sörbö befinner seg, men har bedt sudanske myndigheter om å få adgang til ham umiddelbart.

– Vi ber også Sudans myndigheter om å avklare hva anklagen mot disse utlendingene går ut på, sier Andersen.

Fengslet i Khartoum

En talsmann for Sudan sa i går at de hadde pågrepet flere utlendinger med militær bakgrunn. Sudanske myndigheter skal ha hevdet at de har krysset grensen fra Sør-Sudan til Sudan ulovlig.

Ifølge en talsmann for Sudans hær ble de tatt med til Khartoum for «videre etterforsking», melder nyhetsbyrået AFP.

Sörbö er en av Norsk Folkehjelps mest erfarne mineryddere, og har jobbet med mineprogrammet i Sør-Sudan siden 2005.

Kvalitetssikring ved grensen

– Vår hovedprioritet nå er å forsikre oss om at Sörbö etter forholdene har det bra og at han og hans kolleger løslates raskets mulig. Det sier sjef for Norsk Folkehjelps mineavdeling, Per Nergaard.

Organisasjonen jobber tett med FN og Det norske utenriksdepartementet.

Sörbö var ifølge Folkehjelpen på et femdagers rutineoppdrag i Unity State i Sør-Sudan da han og de andre ble pågrepet. De tre var i ferd med å kvalitetssikre et mineryddingsprosjekt i delstaten.

– Vi tar saken på største alvor og har satt betydelige ressurser inn for å finne ut hva som har skjedd, og for å få tilgang til stedet der han sitter fengslet, sier Andersen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt