– Vi ble dyttet og slått i hodet med våpen

Etter tre uker i sudansk fangenskap kom endelig minerydderen John Sörbö til Norge. For første gang fortalte han sin dramatiske historie.

Video Sörbö røft behandlet i Sudan

Video: John Sörbö møtte i dag pressen og forfalte hva som skjedde den 28. april i år.

Sörbö har tidligere ikke ønsket å la seg intervjue om situasjonen, men i dag snakket han om hva som skjedde den 28. april i år.

Beskutt

– Vi var på vei til en flyktningleir i Sør-Sudan da to pickuper blokkerte veien og en militsgruppe stormet ut og åpnet ild. Vi gikk ut og spurte hvorfor de skjøt. De ble nok litt forvirra da vi viste frem FN ID-kortene våre, fortalte John Sörbö til pressen i dag.

Etter kort tid og ganske tøffe tak ble alle fire arrestert og med bind for øynene ble de kjørt bort.

– Det var en veldig spent situasjon. Vi fikk en ganske røff behandling av soldatene som dyttet og slo oss i hodet med våpen.

Sudanske myndigheter har hele tiden hevdet at Sörbö og hans tre kollegaer tok seg inne i landet ulovlig, men de fire hadde hele tiden med seg GPS som viste hvor de var da de ble arrestert av militsgruppen.

– Først trodde de at vi var spioner, men det gikk de raskt bort fra. Så mente de at vi var leiesoldater, men når de sjekket bagasjen fant de ingenting. Så til slutt trakk de frem at vi hadde krysset grensen ulovlig, men vi har en GPS som sier noe helt annet, sier Sörbö.

Bind for øynene

Etter at de ble arrestert ble alle fire fraktet med bind for øynene til det de tror er Heglig i Sudan, der ble de overrakt sudanske myndigheter.

– Med bind for øynene ble vi avhørt stort sett hele dagen, før de fløy oss til Khartoum på kvelden.

Der satt de i fem dager fengslet i isolasjon før norske og britiske myndigheter fikk innpass.

– Vi ble godt tatt vare på av sudanske myndigheter, men jeg har aldri opplevd at FN-folk har blitt arrestert på så tynt grunnlag, fortalte Sörbö.

På den tredje uke fikk de vite at sudanske myndigheter ville prøve saken for retten.

– Vi fikk høre av Jens Petter (Kjemprud, Norges ambassadør til Sudan Journ.anm.) at det muligens ville bli en rettssak og at de ville gi oss juridisk bistand. Dette tok vi opp med militæret og jeg understreket blant annet overfor dem at vi hadde samarbeidet under avhørene. Og mente at vi kunne overføres til husarest. men i mellomtiden hadde den Afrikanske Union jobbet hardt og forrige søndag ble vi overført til ambassaden der vi satt i varetekt.

Dagen etter gikk turen til Juba i Sør-Sudan før han i dag møtte pressen i Oslo. Et møte han måtte overtales om å ta.

– Det hører faktisk med til historien at John måtte overtales til å komme hit til Norge, for han er jo veldig glad i Sør-Sudan, supplerte Norsk Folkehjelps generalsekretær Liv Tørres, som var sammen med Sörbö på dagens pressekonferanse.

SISTE NYTT

Siste nytt