NRK Meny
Normal

John Sörbö er i sikkerhet

Minerydderen John Sörbö ble i dag løslatt av sudanske myndigheter i Khartoum. Her er det første bildet av minerydderne og deres redningsmenn.

John Sörbö, Thabo Mbeki og Piere Buyoya

De 4 løslatte minerydderne poserer i Khartoum søndag sammen med Sør-Afrikas tidligere president Thabo Mbeki (i midten foran) og Piere Buyoya, OAU-forhandlingsleder. John Sörbö til høyre i bildet. Helt til venstre briten Chris Fielding, og i midten bak sørafrikanske Thabo Siave.

Foto: Trine Jøranli Eskedal / NTB scanpix

Utenriksminister Jonas Gahr Støre takker spesielt den tidligere sørafrikanske presidenten Thabo Mbeki for at den norske minerydderen John Sörbø er løslatt fra fangenskap i Sudan.

LES: Den norske mineryddaren John Sörbö er sleppt fri

– God dialog

– Det er gledelig at Sörbö nå er løslatt. Jeg ønsker å rette en stor takk til Thabo Mbeki og Den afrikanske union for å ha bidratt til løslatelsen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Sörbö ble satt fri etter et omfattende diplomatisk arbeid hvor blant andre den norske ambassaden, FN og den tidligere sørafrikanske presidenten Thabo Mbeki var involvert.

Han ble arrestert under et humanitært oppdrag sammen med FN-kolleger 28. april i grenseområdet mellom Sudan og Sør-Sudan og beskyldt for ulovlig grensepassering.

Siden han ble tatt har ambassaden fått regelmessig konsulær tilgang til Sörbö og han skal ha blitt godt behandlet i fangenskap.

– God dialog med sudanske myndigheter har helt siden anholdelsen bidratt til at denne saken har fått en lykkelig løsning, sier utenriksministeren.

Familien gleder seg

Sörbö ønsket søndag ikke å la seg intervjue.

– Han vil nå først snakke med sin egen organisasjon når han er tilbake i Sør-Sudan, sier Kjemprud.

Nå gleder familien til John Sörbö seg til å få den norske minerydderen hjem.

Etter planen skal Sörbö flys ut av Khartoum tilbake til Sør-Sudan av et FN-fly mandag morgen. Ifølge Liv Tørres i Norsk Folkehjelp er det bare snakk om få dager før han er hjemme i Norge igjen.

Sörbös kone, Rebecca Sörbö, sier til Dagbladet at hun er over seg av glede.

– Jeg er fortsatt i en sjokktilstand. Vi fikk beskjeden for litt siden, og jeg kan ikke tro det. Jeg bare venter på at han skal ringe, og ungene hopper rundt av glede, sier hun.

– Lettet

Også Norsk Folkehjelp er lettet over at den norske minerydderen er løslatt. De takker for bistand i forbindelse med prosessen for å få minerydderen løslatt.

– Vi vil gjerne takke ambassaden i Khartoum, Utenriksdepartementet, FN, Thabo Mbeki og Den afrikanske union for å ha bidratt til løslatelsen, sier Tørres.

John Sörbö

Norske John Sörbö i det han kommer ut av flyet som fraktet ham og tre andre fra det omstridte området Heglig til Khartoum 28. april.

Foto: MOHAMED NURELDIN ABDALLAH / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt