Avviser nasjonal samlingsregjering i Irak

Iraks statsminister Nouri al-Maliki vil ikke danne en nasjonal samlingsregjering mens landet forsøker å slå tilbake en voldsom opprørsoffensiv.

Iraks statsminister Nouri al-Maliki
Foto: Brendan Smialowski / Ap

– Oppfordringen om å danne en nasjonal kriseregjering er et kupp mot grunnloven og den politiske prosessen, sa Maliki i en TV-sendt tale i dag.

Han sa også at de som ønsker en slik regjering, vil sette demokratiske prosesser til side og «stjele stemmer fra velgerne».

Malikis blokk vant et klart flertall av plassene i nasjonalforsamlingen i valget i april.

Fløyen hans fikk tre ganger så mange plasser som det nest største partiet, og Maliki selv fikk 720.000 personlige stemmer, også det langt flere enn hva andre kandidater fikk.

Politisk splittelse

Men Maliki blir beskyldt for å bare fremme sjiamuslimenes interesser i stedet for å framstå som en leder for alle landets innbyggere, også sunnimuslimske arabere og kurdere.

Hans avvisning av en samlingsregjering kan føre til at den politiske splittelsen blir enda dypere i en tid der mange frykter full borgerkrig mellom landets sjiamuslimer og sunnimuslimer.

Møtte med Kerry

Møte mellom Kerry og al-Maliki på mandag

MØTTES MANDAG: USAs utenriksminister, John Kerry, oppfordret Iraks statsminister, Nouri al-Maliki, til å gjøre mer for å samle landet, da de møttes i Bagdad mandag.

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / Afp

USAs utenriksminister John Kerry møtte statsminister Nouri al-Maliki under sitt besøk til Bagdad på mandag.

Kerry oppfordret da den irakiske statsministeren til å gjøre mer for å samle landet.

Amerikanerne har sagt til al-Maliki at Irak trenger et styre som representerer alle landets forskjellige religiøse og etniske gruppene, skriver BBC.

I dag ble det klart at den syriske Al Qaida-gruppen, Al Nusra-fronten, også har erklært sin lojalitet til den militante islamistiske opprørsgruppen ISIL. Dermed har ISIL kontroll over begge sider av grensa mellom øst-Syria og vest-Irak.

Ifølge FN har nesten 1100 mennesker blitt drept siden ISIL tok kontroll over flere viktige byer i Irak tidligere denne måneden.

SISTE NYTT

Siste nytt