ISIL: – Full kontroll over Iraks største oljeraffineri

Den sunnimuslimske opprørsgruppen ISIL skal nå ha tatt full kontroll over Iraks største oljeraffineri.

Røyk stiger opp fra oljeraffineriet i Baiji, nord for Bagdad.

Sunniopprørere i Irak sier de hat tatt kontroll over landets viktigste oljeraffineriet på Baiji, nord for Bagdad, melder BBC.

Foto: STRINGER/IRAQ / Reuters

Den islamske staten Irak og Levanten (ISIL) sier de har tatt kontroll over landets viktigste oljeraffineriet på Baiji, nord for Bagdad, melder BBC. Kampene rundt det gigantiske oljeanlegget har blusset opp flere ganger i løpet av de siste dagene.

De fleste av arbeiderne ved anlegget forlot området for en uke siden, da anlegget ble stengt, fordi myndighetene ventet et angrep fra opprørerne.

Anlegget forsyner Irak med en tredjedel av all raffinert olje. På grunn av kampene som har pågått den siste tiden er det allerede innført rasjonering på bensin flere steder i landet.

En talsmann for opprørerne sier at anlegget nå vil bli overlatt til lokale stammer i området, ifølge BBC.

Irakiske styrker tar tilbake grensepost

Sjiamuslimer

Sjiamuslimer har sluttet seg til den irakiske hæren for å kjempe mot ISIL.

Foto: Stringer / Reuters

Samtidig har irakiske regjeringsstyrker tatt tilbake kontrollen over grenseovergangen Al-Waleed mellom Syria og Irak, melder AFP.

Sunnimuslimske opprørere tok kontrollen over grenseposten søndag, men mandag kveld var den tilbake på regjeringsstyrkenes hender, ifølge en oberst og en major i grensevakten.

Opprørerne trakk seg tilbake uten å gjøre motstand og lot sikkerhetsstyrkene rykke inn, sier de.

To andre grenseoverganger til Syria, Al-Qaim og Rabia, er fortsatt utenfor regjeringsstyrkenes kontroll. Sunnimuslimske opprørere kontrollerer den første, mens kurdiske styrker har kontrollen på den andre.

Sunnimuslimske stammefolk tok i helgen kontrollen over den eneste lovlige overgangen mellom Irak og Jordan og forhandler med de sunnimuslimske opprørerne om å overlate den til dem.

Les også: ISIL har tatt kontroll over Iraks vestgrense

Kontrollen over grensen gjør at ISIL nå kan bevege soldater, våpen og annet utstyr over grensene.

(NRK/NTB)

SISTE NYTT

Siste nytt

Denne russiske vinen er det ingen grunn til å spytte ut

Nylig havnet to russiske vinprodusenter på en liste over de 50 beste i verden. Og russiske viner gjør det godt i internasjonale tester. Det skjer noe spennende i Russlands vinkjellere.