Advarer om at jordskjelv kan fortsette i lang tid

NORCIA/OSLO (NRK): Italia kan bli plaget av jordskjelv i lang tid fremover, advarer en ledende seismolog. Det er akkurat hva beboerne i Umbriaregionen frykter mest.

Norcia jordskjelv

Innbyggere i Norcia sitter i nattøyet i en park i byen.

Foto: Gregorio Borgia / Ap

Elisa Novelli

Elisa Novelli får panikk når et kraftig etterskjelv kommer. Hun får trøst en kvinne i nærheten.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

– Det har vært en forferdelig tid. Etter det store skjelvet i august har det vært mange hundre små og store skjelv. Hele denne tiden har vært frykt og smerte. Jeg får ikke sove om nettene, forteller 85 år gamle Elisa Novelli.

NRK møter henne på en benk utenfor murene som omgir gamlebyen i Norcia. Hun var på badet i huset sitt i morges da det begynte å riste voldsomt.

– Det knaket i veggene, alle ting ble strødd utover og jeg sprang ut forteller hun.

Mens NRK snakker med den engstelig kvinnen kommer et nytt etterskjelv. Hun blir skrekkelig redd og får panikk. Folk i nærheten kommer til å trøster og beroliger henne. Noen andre ringer etter hjelp og Elisa blir hentet av sivilforsvaret som kjører henne til lege.

– Et geologisk urolig område

Det er mange ting som tyder på Elisa og de andre som bor i denne regionen nord for Roma har all grunn til å være redde.

Skjelvet, som ifølge amerikanske geologer hadde en styrke på 6,6, var kraftigere enn agust-skjelvet der rundt 300 mennesker mistet livet. Mange har forlatt regionen siden da, noe som kan ha spart mange liv, melder nyhetsbyrået Reuters.

Men det er ingen grunn til å tro at det blir ro her med det første.

Den ledende seismologen Gianluca Valensise, som jobber ved Italias nasjonale institutt for geofysikk og vulkanologi, sier de mange skjelvene denne høsten henger sammen.

Ødeleggelser i Tolentino etter jordskjelvet

Se dronebilder fra ødeleggelsene i byen Tolentino, cirka 100 kilometer øst for Norcia.

– Kan fortsette i det uendelige

Fjellkjeden Appenninene, som går fra Liguria-regionen i nord til øya Sicilia i sør, er dominert av en rekke forkastninger i jordskorpen. Hver av disse er i gjennomsnitt ti til tjue kilometer lange.

– Et jordskjelv med styrke seks eller mer stresser de nærliggende forkastningene, noe som kan føre til at de brister, sier Valensise.

Han mener dette trolig har foregått siden august.

– Prosessen kan pågå i det uendelige, med ett stort skjelv som svekker naboforkastningene. Denne dominoprosessen kan bevege seg hundrevis av kilometer.

Valensise sier man i alle fall må regne med flere etterskjelv de neste ukene.

Det er seniorforsker Trine Dahl-Jensen ved De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) enig i. Hun sier til Danmarks Radio at de jevnlige jordskjelvene vil fortsette i tiden fremover.

– En fryktelig stemning i byen

Mario Rosso

Mario Rosso sier dagens skjelv var som å oppleve dommedag.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

I Norcia har 40-åringen Mario Rasso engasjert seg i sivilforsvaret. Også han er redd:

– I det siste har det rystet ustanselig, men dagens skjelv var helt forferdelig, som å oppleve dommedag, sier han til NRK.

Han bor ikke hjemme nå, familien flyttet etter det forrige, store skjelvet. Dermed meldte han seg i tjeneste for å hjelpe andre.

Og han sier det er en fryktelig stemning i byen nå.

– Vi vet ingenting om fremtiden og de tre store skjelvene vi har fått denne uka, har gjort fremtiden enda mer usikker, sier Mario.

100.000 hjemløse

Lokale myndigheter frykter at så mange som 100.000 personer er hjemløse etter skjelvet som rystet Ubriaregionen i morges. I tillegg kommer noen tusen som mistet hjemmet i skjelvet i august.

Italias statsminister Matteo Renzi lover å gjenoppbygge alt som er blitt ødelagt etter jordskjelv i Italia i det siste.

– Alt skal gjenoppbygges. Hus, kirker og bedrifter, sier Renzi.

Det er ikke første gang italienske myndigheter kommer med slike løfter. Det er anslått at ødeleggelsene etter jordskjelvet i august vil koste mer enn 37 milliarder kroner.

Og fremdeles står for eksempel byen L'Aquila som en byggeplass, sju år etter et kraftig jordskjelv i 2009.

Laster kart, vennligst vent...

SISTE NYTT

Siste nytt

Den tidligere fotballspilleren og TV-profilen Mads Hansen reagerer på at Uefa velger å si nei til regnbuebelysning etter press fra den homofiendtlige regjeringen i Ungarn.

Regnbueaksjon mot den ungarske utenriksministeren

Norske instagrambrukere har det siste døgnet oversvømt kontoen til Ungarns utenriksminister med regnbueflagg. Péter Szijjártó sa tirsdag han var glad for at Det europeiske fotballforbundet sa nei til Pride-markering.