Foreldreløse Haiti-barn til adopsjon

Titusener av barn er blitt foreldreløse etter jordskjelvet på Haiti. USA åpner grensene for barn som kan adopteres av amerikanske par.

Liten gutt på sykehuset i Port-au-Prince

En liten gutt som ble skadd under jordskjelvet, venter på sykehuset i Port-au-Prince.

Foto: D. Aguilar / Scanpix/Reuters

Video nsps_upload_2010_1_19_9_19_2_1037.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Foreldreløse i Haiti

Redningsmannskapene regner med at det bare er spebarn som har sjanse for å være i live i ruinene etter jordskjelvet i Haiti nå. Både i går og søndag ble babyer funnet i live. I dag er det én uke siden jordskjelvkatastrofen rammet Haiti.

Leter etter slekt

Nå vil USA gi fritt leide til barn - men bare de som kan dokumentere at de er alene. Og bare de det kan skaffes adoptivforeldre til.

- Vi vil gjøre alt vi kan for å gjenforene familier og slektninger i Haiti i denne vanskelige situasjonen, sier Janet Napolitano, USAs minister for intern sikkerhet.

- Men samtidig som vi holder fokuset på familiegjenforening, gir vi innreisetillatelse til barn som er blitt foreldreløse, sier hun.

Haiti - baby reddet

En fem måneder gammel baby tilbrakte minst fire dager i ruinene før han ble gravd fram. Ingen vet om familien hans er i live.

Foto: R. Arduengo / Scanpix/AP

Barn som er blitt alene etter katastrofer og kriger er spesielt utsatt for menneskehandel. Og FN antar at flere titusener barn har mistet foreldrene i jordskjelvkatastrofen.

Må ha adoptivforeldre

Bare barn som offisielt har bekreftelse på at de er enslige, og er godkjent for adopsjon av regjeringen i Haiti - og i tillegg har interesserte adoptivforeldre i USA, får slippe inn til USA.

LES OGSÅ: - Det er svært sterkt å være her

Det innebærer i praksis at foreldre i USA som vil adoptere barna, slipper å gå gjennom alle papirmøllene, skaffe barna pass fra haitianske myndigheter og vente den vanlige, lange perioden før de får adoptere.

Men barna er altså avhengige av at det sitter amerikanske statsborgere klar til å ta imot dem på den andre siden av havet.

Medisinsk katastrofe

Barna i Haiti er utsatt også selv uten jordskjelv. AIDS, tuberkulose og malaria er utbredt. Sanitære forhold er elendige og mange barn er underernærte.

Hjelpeorganisasjoner frykter derfor at jordskjelvet kan føre til en av de verste medisinske katastrofene i historien.

LES OGSÅ: Mobiliserer støtte til Haiti på Facebook

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt