Hopp til innhold

- Det er svært sterkt å være her

- Det verste er fortvilelsen og apatien blant folk, sier NRKs reporter Morten Jentoft på spørsmål fra nrk.nos lesere om situasjonen i Haiti.

Morten Jentoft
Foto: NRK

NRKs reportere Morten Jentoft og Jan Espen Kruse er på Haiti og rapporterer om jordskjelvkatastrofen.

Grunnet svært vanskelige tekniske forhold, må spørsmålene til nettmøtet leses opp på satelitt-telefon og svarene skrives i Oslo. Mange var svært opptatt av de samme temaene, derfor ble spørsmålene som var sendt inn fra flere, slått sammen og en valgt ut.

På grunn av tilgang til kun en satelitt-telefon, er det Morten Jentoft som svarer.

Les alle svarene til Morten Jentoft her

Svært mange ønsker å vite hvor de mange mediefolkene og hjelpearbeiderne bor og hvordan de og får mat og vann, når tilstanden er så kaotisk. Og om de ikke opptar unødvendig ressurser.

- Vi bor på et hotell utenfor sentrum, like ved flyplassen. Der kan vi se alle flyene som kommer og drar med nødhjelp som mat, medisiner og annet utstyr.

- Derfor er det et paradoks at man ikke får transportert og distribuert nødhjelpen til alle de tusener som trenger det. Flyplassen ligger vel fem kilometer utenfor byen, sier Jentoft.

- Det føles også som et dillemma at vi har tilgang på mat og vann på hotellet, selv om vi til dels sover ute der, mens mennesker inne i byen ikke har noe. Men jeg mener likevel at det er viktig at vi er her, sier Jentoft.

- Hva er det verste dere opplever, ønsket en å vite.

- Det verste er den fortvilelsen som er blant folk. Det å kjøre og gå langs gatene og se hvor apatiske folk er. Selv om man har mistet familie og venner så gråter ikke folk. De er nesten apatiske.

- Den apatien er noe av det sterkeste jeg har opplevd her. I tillegg er det jo som menneske og journalist forferdelig å se døde mennesker. Vi ser ofte kroppsdeler stikke ut fra ruinene. Det er selfølgelig bilder som blir sittende, svarer Jentoft.

Andre lurer på om ikke folk, i og med flyplassen ligger fem kilometer utenfor sentrum, kunne gå ut dit og få utlevert vann- og matrasjoner.

- Det er mye folk som er rundt flyplassen. Men om en million mennesker skulle storme til flyplassen ville man iallefall ikke fått inn noe rednings- og hjelpemateriall. Men det er store teltleire også i nærheten av flyplassen, svarer NRKs reporter.

Andre ville vite hvor stort team NRK har i Haiti - og om hvordan de ivaretar sin egen sikkerhet.

- Det er jeg, Morten Jentoft, og Jan Espen Kruse som er NRKs reportere. Vi har med oss en dyktig og erfaren fotograf, Nils Tore Hjørnevik. Dessuten har Jan Espen med seg en fotograf fra Washington.

- Vi prøver å ikke ta unødvendige sjanser. Vi har alle vært ute i tøffe situasjoner tidligere. Det er ingen grunn til å leke helt her.

- Men når det gjelder sikkerheten ute i byen: Mange av oss har vært på kurs for å kunne takle denne type situasjoner. For eksempel å kjøre bil med lukkede vinduer. Trekke seg unna om det oppstår truende situasjoner. Som journalister er vi jo ikke truet. Men folk ser jo at vi har penger og derfor kan vi være et mål for desperate mennesker. Vi prøver å ikke ta store risikoer, men det er nok andre , spesielt frilansere som tar større sjanser enn oss.

En leser spør som journalistene tør å stille kritiske spørsmål hvorfor det tar så lang tid før nødhjelpen kommer på plass.

- Vi tør å stille spørsmålene. Og det har vi gjort hele tiden, og vi har tatt opp nettopp dette med den totale mangelen på moderne utstyr her som kan grave frem folk. Vi må ha som utgangspunkt at Haiti er et av verdens aller fattigste land, og forbindelsen til omverdenen er ganske vanskelig. Veiene til nabolandet Den dominikanske republikk er nærmest krøtterstier.

- Nå begynner dette utstyret å komme inn. Jeg møtte i går et russisk redningsteam som er profesjonelle. De var på vei til en sammenrast skolebygning med hunder, utstyr og mannskaper som er langt mer effektive enn de frivillige. Så nå begynner ting å skje. Vi har stillt spørsmål til blant annet Røde Kors om hvorfor det har tatt så lang tid. De internasjonale organisasjonene kunne vært flinkere til å koordinere. Men forholdene på bakken er ikke enkle her.

Les alle svarene til Morten Jentoft her

Les: NRK-reportere i nettmøte om Haiti

SISTE NYTT

Siste nytt