NRK Meny
Normal

Flykter fra monstersyklonen «Yasi»

Titusenvis av mennesker er evakuert fra sine hjem i Queensland i Australia i det syklonen «Yasi» er i ferd med å slå innover land. Myndighetene frykter verste storm i manns minne.

«Yasi» ble i natt oppgradert til en kategori fem-storm. Den kraftigste på storm-skalaen, og like kraftig som orkanen Katrina som ødela deler av New Orleans i 2005.

Meteorologer kaller nå stormen en monstersyklon, og myndighetene frykter dette kan bli den verste og dødeligste stormen på flere tiår.

– Tiden for å flykte fra syklonen er forbi. Nå må folk søke ly der de er, sa delstatsminister Ana Bligh i morgentimene i dag, norsk tid.

Se hvor syklonen er akkurat nå.

Samtidig har politiet nå begynt å sende folk bort fra de rundt 20 tilfluktssentrene i området fordi de er fulle. Politiet ber i stedet folk om å søke tilflukt i sine egne hjem.

LES: Queensland masseevakuerer før syklonen «Yasi» treffer land

Tomt for mat

Norske Marit Winther Øyslebø studerer i Cairns. Hun bor knappe 200 meter fra vannkanten i Cairns sentrum og er spent på stormen som kommer.

Cairns forberedelser til storm

Folk i Cairns forbereder seg til kjempestormen. Biler er fylt til randen for å ikke bli tatt av vindkastene.

Foto: Marit Winther Øyslebø / Tips

Hun forteller at folk har fylt opp bilene for å gjøre dem så tunge som mulig slik at de ikke blir tatt av vinden.

– Butikkene er nesten tomme for mat og vann. Stearinlys, batterier og gass er nesten umulig å få tak i. Vi har teipet opp vinduene og beskytter husene våre med store sandsekker. Her i Cairns har vi vært heldige før, men det ser ut som om vi blir hardest rammet denne gangen, sier Øyslebø til NRK.

NETT-TV: Marit Winther Øyslebø er på stranda i Cairns
Video Øyenvitne om situasjonen i Australia

NETT-TV: Marit Winther Øyslebø rapporterer fra Australia.

Katastrofale dimensjoner

Meteorologer advarer om vindkast på rundt 80 meter i sekundet når syklonen treffer land, og myndighetene frykter kraftige oversvømmelser og store ødeleggelser.

Noe av det som gjør denne syklonen så kraftig er det enormt varme vannet som er rundt den nordøstlige delen av Australia.

Det er beregnet at stormen vil treffe land klokken 13 norsk tid.

–Vi står foran et uvær av katastrofale dimensjoner i et tett befolket område, sier Bligh.

Havnebyen Cairns, med 122.000 innbyggere, ligger etter prognosene midt i banen til syklonen. Hele 650 kilometer langs kysten vil føle syklonens kraft når den treffer land i løpet av dagen.

Myndighetene tror sentrum av Cairns, en by som er populær blant turister og dykkere på vei til Great Barrier Reef, vil treffes av 2,5 meter høye bølger.

Ordfører Val Schier i Cairns har stengt av byen og sier innbyggerne må forberede seg på mange harde timer.

– Ingen ting i manns minne kommer til å ligne dette, sier hun.

Tirsdag ble gruver, havner og jernbanelinjer i Queensland stengt i påvente av uværet. Forsvaret står klart til å bistå når uværet rammer.

LES: Gigant-syklon på vei til Australia

NETT-TV: «Yasi» truer Australia

Video Syklon rammer Australia

Stengte skoler

Skolene i Queensland har stengt ut uken, og flere hundre sykehuspasienter blir sendt med fly til tryggere områder. Fagfolk kan ikke si om delstaten noen gang i nyere tid har vært rammet av et verre uvær.

– Til alle dem som hører på, alle dem som er hjemme, kan jeg si at jeg vet at dere nå er i hver australiers tanker, og jeg håper at dere føler det som en stor styrke i de mange timene som ligger foran dere, sa Ana Bligh i påvente av syklonen

– Vi har måttet tåle alt for mye

Queensland har fremdeles ikke kommet til hektene etter flommen som i januar i år ødela titusenvis av hus og tok over 30 liv.

– Jeg vet at mange av oss føler at Queensland har måtte tåle omtrent så mye som det er mulig når det gjelder katastrofer, men mer venter oss. Og jeg er sikker på at vi vil møte denne utfordringen, sier Bligh.

«Yasi» vil overgå syklonen «Larry», som i 2006 ødela for over 5,7 milliarder kroner, i både intensitet og størrelse. Stormen ventes å treffe mellom Cairns og Innisfail lenger sør en gang rundt klokken 1 om morgenen lokal tid torsdag.

Men stormen kommer til å bli merket flere hundre kilometer unna midten, advarer meteorologene. «Yasi» vokser fremdeles i stryke, og ligger nå omtrent Korallhavet i Stillehavet, 1100 kilometer øst for Cairns, og er på vei mot byen med en hastighet på 35 kilometer i timen.

Syklonen henter styrke fra en sterk monsun, og kommer ikke til å minste i styrke. Den er ventet å nå så langt innlands som 600 kilometer, og over 400.000 mennesker bor i områdene den vil påvirke.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt