Queensland masseevakuerer før syklonen «Yasi» treffer land

Mens de følger syklonen «Yasi», som med dødelig kraft er på vei mot den australske kysten, har myndighetene satt i gang en masseevakuering i delstaten Queensland.

Syklonen Yasi

Satelittbilde av syklonen «Yasi», som akkurat nå ligger 1100 kilometer øst for Cairns i Queensland.

Foto: Reuters

Evakueringen skjer i sykehus, hoteller og hjem i kystnære byer.

Syklonen «Yasi», med vinder opp mot 250 kilometer i timen, er på vei rett mot den populære turistkysten , og vil treffe land tidlig torsdag. Det er ventet kraftig regn og ekstreme stormkast.

Jeg vet at mange av oss føler at Queensland har måtte tåle omtrent så mye som det er mulig når det gjelder katastrofer, men mer venter oss.

Anna Bligh

– Enorm og livstruende syklon

– Denne stormen er enorm og livstruende, advarer Queenslands delstatsminister Ann Bligh.

«Yasi» er ventet å nå kategori fire, av fem kraftighetsnivåer, innen den treffer land, og er like kraftig som orkanen som ødela deler av New Orleans i 2005, «Katrina». Myndighetene evakuerer nå derfor både fastboende og turister.

Havnebyen Cairns, med 122.000 innbyggere, ligger etter prognosene midt i banen til syklonen. Hele 650 kilometer langs kysten vil føle syklonens kraft når den treffer land torsdag.

Myndighetene tror sentrum av Cairns, en by som er populær blant turister på vei til Great Barrier Reef og dykkere, vil treffes av 2,5 meter høye bølger. Delstatsminister Bligh ber derfor alle som bor i lavtliggende områder om å komme seg unna.

Video Syklon i Australia

Katrogori to-syklonen «Anthony» traff Australia søndag. Klikk på bildet for å se video.

– Vi har måttet tåle alt for mye

Queensland har fremdeles ikke kommet til hektene etter flommen som i januar i år ødela titusenvis av hus og tok over 30 liv.

– Jeg vet at mange av oss føler at Queensland har måtte tåle omtrent så mye som det er mulig når det gjelder katastrofer, men mer venter oss. Og jeg er sikker på at vi vil møte denne utfordringen, sier Bligh.

«Yasi» vil overgå syklonen «Larry», som i 2006 ødela for over 5,7 milliarder kroner , i både intensitet og størrelse. Stormen ventes å treffe mellom Cairns og Innisfail lenger sør en gang rundt klokken 1 om morgenen lokal tid torsdag.

Men stormen kommer til å bli merket flere hundre kilometer unna midten, advarer meteorologene. «Yasi» vokser fremdeles i stryke, og ligger nå omtrent Korallhavet i Stillehavet, 1100 kilometer øst for Cairns, og er på vei mot byen med en hastighet på 35 kilometer i timen.

Syklonen henter styrke fra en sterk monsun, og kommer ikke til å minste i styrke. Den er ventet å nå så langt innlands som 600 kilometer, og over 400.000 mennesker bor i områdene den vil påvirke.

Folk i Queensland gjør seg klare til syklonen Yasi

Innbyggerne i byen Townsville gjør seg klare til syklonen treffer land.

Foto: STEWART MCLEAN / Afp

Slipper de verste flommene

Om noe skal kunne kalles bra med en slik syklon på vei, er det at de sørlige områdene av Queensland - som ble kraftig rammet av flommen tidligere i år - trolig vil slippe unna de verste flommene som følge av stormen denne gangen, siden «Yasi» vil treffe litt lenger nord enn først antatt.

Flere flyselskap har i dag satt opp ekstrafly for å hjelpe til med evakueringen av flere tusen mennesker og kjæledyr. Mange av flyplassene vil trolig stenge i morgentimene onsdag.

Australias mest ødeleggende storm var syklonen «Tracy», som i 1974 fullstendig ødela byen Darwin nordøst i landet. Minst 65 mennesker mistet livet, og bare 400 av byens 11.200 hus sto igjen etter stormen.

SISTE NYTT

Siste nytt