NRK Meny
Normal

Gigant-syklon på vei til Australia

En av de verste syklonene i Australias historie har kurs mot delstaten Queensland, som tidligere i januar ble kraftig rammet av flom.

Video Syklon i Australia

Klikk på bildet for å se syklonen «Anthony» treffe Australia. Nå venter den massive syklonen «Yasi».

Myndighetene advarer nå om ekstreme vinder og potensielt ødeleggende regnfall i områdene som allerede er flomrammet.

– En av de største noen sinne

Queenslands delstatsminister Anna Bligh sier at den tropiske syklonen «Yasi», en monsterstorm som bygger seg opp i Korallhavet søvest i Stillehavet, kan være «en av største syklonene vi noen sinne har sett». Det er ventet at syklonen vil treffe land i nærheten av militærbyen Townsville.

Queenslands delstatsminister Anna Bligh

Queenslands delstatsminister Anna Bligh.

Foto: TORSTEN BLACKWOOD / Afp

«Yasi» kommer til å nå kategori fire (av fem kraftighetsnivåer) innen den slår inn over kysten av Queensland på torsdag. Ekspertene tror den vil overgå syklonen «Larry», hvis ødeleggelser i 2006 kostet landet rundt 1 milliard australske dollar - rundt 5,7 millarder norske kroner.

– Dette er en alvorlig trussel. Jeg kan ikke understreke alvoret nok for de som bor på stedet, sier Bligh. Hun advarer om nye flommer i kystområdene.

Delstaten står for omtrent en femdel av Australias økonomi og 90 prosent av kulleksporten. Queensland er også hjem for landets sukkerindustri. Begge industriene ligger brakk etter flommen som allerede har rammet landet.

Syklonvarsel på Storbritannias lengde

Meteorologer tror vindhastigheten i «Yasi» vil nå opp mot 260 kilometer i timen, sammen med intenst regn. Syklonvarselet i Queensland dekker et massivt område av kysten - nesten like langt som hele Storbritannia.

Den antatte vindstyrken er like kraftig som tornadoen «Katrina», som ødela deler av New Orleans i den amerikanske delstaten Louisiana i 2005.

I går ble delstaten rammet av kategori to-syklonen «Anthony», som rev av tak og fikk trær og kraftlinjer over ende, men som ikke påførte særlig store skader. Men dens «store, stygge søster», som myndighetene advarer om, kan bli mer ødeleggende enn syklonen «Larry» i 2006.

– «Larry» var absolutt en kraftig syklon, men den var ikke i nærheten av å være like stor eller så sterke vinder som «Yasi», sier meteorolog Ann Farrell.

Så langt unna stormens midte som 500 kilometer vil man merke den, advarer myndighetene.

Foran «Yasi» ber myndighetene folk om å kjøpe inn ekstra mat, vann, batterier og andre essensielle varer i tilfelle de må klare seg selv i noen dager etter treffet.

Bligh har gitt politiet lov til å evakuere områder med makt, og har bedt folk som bor i lavtliggende strøk om å flytte lenger inn i landet. Alle pleiehjem som ligger i syklonens bane blir nå tømt for mennesker.

Flom i de samme flomrammede områdene

Queensland har fremdeles problemer etter den rekordstore flommen som ødela titusenvis av hjem og tok livet av over 30 mennesker tidligere denne måneden. Bligh frykter mer smerte for de som bor i de rammede områdene.

– Vi kan ikke utelukke mer flom på de samme stedene som har vært oversvømt de siste fire ukene, sier delstatsministeren.

Omtrent 30.000 hjem, mange veier og toglinjer ble ødelagt i flommen.

Whitsunday, som ligger på Great Barrier Reef, har også begynt å evakuere sine gjester, og alle havner fra Cairns til Mackey vil stenges i løpet av tirsdag.

Australias mest ødeleggende storm var syklonen Tracy, som i 1974 fullstendig ødela byen Darwin nordøst i landet. 65 mennesker mistet livet, og bare 400 av byens 11.200 hus sto igjen etter stormen, skriver nyhetsbyrået AFP.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt