Hopp til innhold

Australsk by rammet av voldsom oversvømmelse

Oversvømmelsene som har lagt store deler av den australske delstaten Queensland under vann har tatt åtte nye liv. Myndighetene tror dødstallene vil øke kraftig.

Redningsarbeidere leverer sandsekker til en eiendom nord for Brisbane

Redningsarbeidere leverer sandsekker til en eiendom nord for Brisbane.

Foto: PATRICK HAMILTON / Afp

Vannmassene som har fosset gjennom den ellers knusktørre delstaten i vinter har beveget seg stadig sørover, og i dag slo en rask oversvømmelse til vest for Brisbane og tok livet av minst åtte personer. Over 70 personer er fortsatt savnet.

Les: – Nå ser jeg rett utover et hav der det ellers ville vært en motorvei
Les: Tok årene fatt i sin egen hage

Kvinne med barn savnet

Flommen skal ha kommet helt uten forvarsel, og bant de åtte som omkom var en kvinnelig fotgjenger.

Flere av de omkomne har trolig druknet da de ble skylt vekk fra gatene i sentrum av byen Toowoomba, ifølge politiets talsmann Peter Pyke.

Ifølge Brisbane Times er også en kvinne og barnet hennes savnet. Kvinnen og barnet ble sist sett da de klamret seg til et tre i sentrum av byen.

Les også: Flommen i Australia krevde nytt liv

Ifølge landets meteorologiske institutt falt det 60 millimeter regn på en time i området.

– Toowoomba er rett og slett delt på midten, sier Queenslands guvernør Anna Bligh.

– Et katastrofeområde

Tilsammen 22 mennesker har nå omkommet siden oversvømmelsene begynte i november, og det er anslått at rundt 200.000 mennesker er berørt.

I Toowoomba er det satt i gang en redningsaksjon for å hente ut innbyggere som sitter fast i biler og på hustak, opplyser myndighetene.

Byens ordfører Peter Taylor forteller om store skader i byen, som har litt over 120.000 innbyggere.

– Det er et skikkelig katastrofeområde her jeg står. Det er møbler og inventar overalt, og det har rett og slett smadret flere butikker. Vi har en jernbanelinje som henger i lufta og to ugjenkjennelige biler som har dundret inn i rekkverket, sier Taylor.

Les også: Katastrofale flomskader i Australia

Rundt 5000 innbyggere som bor langs elva mellom Toowoomba og Brisbane er bedt om å evakuere hjemmene sine, skriver Queensland-avisa Courier Mail.

Video Det fortsetter å regne i flomrammede Australia

Flere steder har det kommet 30 cm med regn det siste døgnet. Repoter: Hallvard Sandberg.

– Vær forberedt på det verste

I Brisbane, som har rundt to millioner innbyggere, har ordfører Campbell Newman bedt innbyggerne om å forberede seg på det verste.

Politiet har bedt alle som bor i lavtliggende områder rundt byen om å flytte seg opp i høyden for å være på den sikre siden, og deler ut sandsekker til innbyggere som vil forsøke å demme opp eiendommene sine.

Det er lite trolig at elva som går gjennom sentrum av Brisbane vil gå langt over sine bredder, men det er ventet at vannstanden i elva vil øke med en drøy halvmeter innen onsdag.

Brisbane beskyttes av en demning som ble bygget etter en katastrofal flom i 1974, og ifølge Campbell er det like stort tilsig av vann nå som den gangen.

Oversvømt vei nord for Brisbane

Flere veier ut fra Brisbane er stengt. Her fra forstaden Toombul.

Foto: PATRICK HAMILTON / Afp

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt