Hopp til innhold

I godt humør til tross for store ødeleggelser

Bundaberg, Australia: Det skal mer enn en storflom til for å vippe sindige australiere av pinnen. Stemningen i oppryddingspregede Bundaberg er avslappet og optimistisk mindre enn en uke etter flomtoppen.

Flom Australia

Mens opprydningen i Bundaberg er i gang håper en lokal adventistkirke på bedre vær. De skriver «Bak skyene skinner solen» på skiltet utenfor kirken.

Foto: Ingerid Bølstad

Jarle Sundve

– Ungene har skoleferie og teltet er pakket. Det blir bare en litt lenger campingferie, sier læreren Jake med et smil.

Opprydningen er i gang i byen Bundberg som ligger 15 kilometer fra havet et stykke nord for Brisbane. Flommen har ødelagt mye av huset til Jake og familien, og det vil ta tid før de kan flytte tilbake til huset sitt.

– Vi er i praksis husløse, men dette ordner seg. Jeg liker ikke å leve på veldedighet, så vi får heller komme tilbake når ting ser bedre ut, legger firebarnsfaren til.

LES: Katastrofale flomskader i Australia

LES: Fleire må evakuere i Australia

LES: Flaum av naudhjelp til Australia

– Får frem det beste i folk

Samtidig som flere byer i delstaten Queensland forbereder seg på flomtopp, er oppryddingsarbeidet i den søvnige østkystbyen godt i gang. Her nådde flommen sitt toppunkt på 7.9 meter, og har siden trukket seg sakte, men sikkert tilbake.

Vannet har imidlertid etterlatt seg et solid lag med mudder over store deler av byen, og gjort flere hundre hus ubeboelige. Det er likevel ikke nok til å knekke det typiske australske pågangsmotet.

– Flommen har fått fram det beste i folk. Vi hjelper hverandre så godt vi kan, og lokalsamfunnet har virkelig stått sammen i denne perioden, sier den lokale beboeren Patty Smith.

Flom i Australia

Dør-til-dør: Myndigheter og frivillige oppsøker flomofrene og tilbyr sin støtte og assistanse. Her får Patty Smith nødvendig hjelp.

Foto: Jarle Sundve

Flere beboere er rørt over dugnadsånden og samholdet krisen har frembrakt. Hele nabolag hjelper hverandre i det møysomlige opprydningsarbeidet hus for hus.

Patty er også full av lovord om myndighetenes håndtering av krisen.

– Jeg synes av myndighetenes håndtering har vært fremdragende, sier hun.

LES: Great Barrier Reef trues av flommen

LES: – Nå ser jeg rett utover et hav der det ellers ville vært en motorvei

– Det lukter råttent

Flommen kom ikke uventet og dermed har både myndighetene og frivillige organisasjoner rukket å forberede seg godt. Ekstra mannskaper er hentet inn for å gå dør-til-dør samt drifte et lokalt krisesenter, hvor folk får hjelp til praktiske utfordringer samt emosjonell støtte og veiledning.

1300 mennesker har hittil benyttet seg av tilbudet opplyser Bundabergs koordinator for flomhåndtering, Tammy Myles.

– Det er klart det er en tung periode for mange, men forholdene tatt i betraktning fungerer systemet meget godt, sier Myles.

– Det verste er nok tapet av minner som fotografier og lignende, legger hun til.

Dette synet støttes av Charlie Robertson, hvis hus ble totalskadd i flommen. Han og kona har forlatt alt de eier til fordel for midlertidig innkvartering på motell. Dette er en tilværelese de sannsynligvis må belage seg på i lang tid fremover.

– Alt er ødelagt. Det lukter råttent i hele huset, og jeg er usikker på om vi kan flytte tilbake. Men det ordner seg nok, som det alltid gjør, sier Robertson.

Skade på hus etter flommen i Australia

Massive skader: Flommen har satt sine tydelige spor. Legg merke til linjen tre meter opp på veggen som markerer hvor høyt vannet har stått.

Foto: Jarle Sundve

SISTE NYTT

Siste nytt