Hopp til innhold

Nådeløs flom herjer videre

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Flommen i det nordøstlige Australia skåner verken nasjonalskatter eller lokalsamfunn. Vannmassene truer med å ødelegge minst 40 byer, og det verdenskjente revet Great Barrier Reef kan få store skader.

Dra linjen i bildet over til høyre og venstre for å se området rundt Rockhampton før og etter flommen.

Satelittbildet til venstre er fra desember 2009 viser at bakken er brun, og elver og innsjøer er nesten usynlige. Mens bildet til høyre er fra desember 2010, og de mørkeblå innsjøene og elvene er godt synlige, og jorda er grønn etter all nedbøren. Det turkise er skyer.

– Uvanlig

– Det mest uvanlige med denne flommen er at så store områder er oversvømmet samtidig, sier statsmeteorolog Haakon Melhuus.

Haakon Melhuus

Statsmeteorolog Haakon Melhuus sier det er uvanlig med så omfattende oversvømmelser i Australia.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Området nørdøst i Australia er stort og flatt, og elvene klarer ikke ta med seg vannet ut i havet, dermed strømmer det utover langs bakken der det er flatest.

– Det er som om det skulle regnet samtidig i hele Tyskland og Frankrike samtidig i flere uker. Da blir det flom, sier Melhuus.

Området som er rammet er på størrelse med de to europeiske landene.

– Hvert år er det store flommer på sommerstid i Australia. Men det er sjelden at det regner så mye samtidig over et så stort området som nå. Det er et ekstremt vær, sier Melhuus.

LES: – Nå ser jeg rett utover et hav der det ellers ville vært en motorvei

Enorme nedbørsmasser

I oktober og november har det flere steder falt mer en fem ganger så mye nedbør som normalt i perioden oktober til desember.

LES: Hundrevis evakuert på grunn av flom i Australia

I kartet under kan du se hvor mye det har regnet de siste månedene sammenlignet med normalen de ti siste årene.

Dra muspekeren over grafene for å se flere detaljer.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Pålandsvind over lang tid

Meteorolog Haakon Melhuus mener noe av forklaringen på den ekstreme ekstreme nedbøren er pålandsvind fra øst som har brakt varm og fuktig luft innover de vanligvis tørre områdene.

– Slik trykkfordeling kommer gjerne med sju års mellomrom. Nå går det utover den østlige, og mest befolkede delen av Australia. Her er det mye ørken, og jorden er ikke vant til slike store nedbørsmengder, sier Melhuus.

Store vannmasser i Australia

Vannmassene er enorme og sperrer flere veier i Queensland i Australia.

Foto: Jarle Sundve

Ti omkommet

Minst ti personer har omkommet i flomkatastrofen så langt, og de materielle skadene er enorme. I delstaten Queensland har tre firedeler av kullgruvene måttet stenge, noe som kan få svært alvorlige følger for australsk næringsliv.

Avlingene av bomull, hvete, frukt og sukker i Queensland er påført store skader i flommen. Dessuten er rundt 1.200 bolighus satt under vann, slik at rundt 4.000 mennesker må søke husly i nødmottak som er opprettet i ti av delstatens byer.

Great Barrier Reef, som er verdens største korallrev, står i fare for å få store skader fra de store mengdene skittent vann, gift og sedimenter som strømmer ut i havet

Før vannstanden begynner å synke, kan ingen si hva dette til sjuende og sist kommer til å koste.

Meteorologene melder mer regn i dette området før uken er omme.

LES: Fleire må evakuere i Australia

LES: Katastrofale flomskader i Australia

SISTE NYTT

Siste nytt