Hopp til innhold

– NATO drepte fire opprørere og 13 sivile i luftangrep

Afghansk politi hevder 13 sivile afghanere, de fleste kvinner og barn, ble drept i et luftangrep utført av NATO. Fire opprørere ble også drept i angrepet. NATO bekrefter at sivile ble drept i angrepet.

Afghanistan

MISFORNØYDE: Afghanske menn roper anti-amerikanske slagord i Shamal-distriktet i Khost-provinsen, etter at 13 sivile ble drept i et NATO-angrep.

Foto: ANWARULLAH / Reuters

– Åtte kvinner, fire barn og en mann ble drept i angrepet mot et bolighus i Dowamanda-distriktet tidlig torsdag morgen, opplyste politisjef Mohamad Zazai til nyhetsbyrået AFP.

– Også en Haqqani-kommandør og tre av nettverkets krigere ble funnet drept etter angrepet, ifølge Zazai, som legger til at en delegasjon har blitt sendt til stedet for å undersøke hendelsen.

Haqqani-nettverket er en gruppe opprøre i Afghanistan, med sterke bånd til Taliban.

En talsmann for guvernøren i Khost-provinsen bekrefter at sivile ble drept i torsdagens angrep, men vil ikke gå inn på antall drepte.

NATO innrømmer at sivile ble drept i angrepet, som var rettet mot oppørere.

De sivile ofrene var i familie med medlemmer av det såkalte haqqaninettverket, opplyser en talsmann for NATOs internasjonale ISAF-styrke (International Security Assistance Force).

Angrepet under oppdrag

En talsmann for ISAF sier at en sikkerhetsstyrke ledet av afghanske soldater dro ut for å lete etter opprørere, da ble angrepet av motordrevne granater og skytevåpen.

NATOs luftstyrker ble kalt inn som et svar på angrepet, ifølge talsmannen.

– Flere opprørere ble drept i luftangrepet, men utilsiktet ble også en rekke familiemedlemmer rammet, sier talsmannen til AFP.

De sivile ofrene førte til opptøyer, som blokkerte hovedveien til Kabul.

2.777 sivile ofre i 2010

Luftangrepet kommer en dag etter at politikere i den sørlige Ghazni-provinsen hevdet at to sivile ble drept og en annen skadet i en annen militær hendelse.

NATO sier at vil undersøke anklagene.

Sivile ofre for krigføringen i Afghanistan er et tilbakevendende og vanskelig tema i dialogen mellom landets myndigheter og de utenlandske styrkene.

2010 var så langt det blodigste året i den ti år lange krigen, med 2.777 sivile ofre.

Politimenn drept

Åtte afghanske politimenn skal også ha blitt drept i et angrep torsdag, da kjøretøyet deres kjørte på en landmine i Jawzan-provinsen i det nordlige Afghanistan.

Onsdag skal også seks afghanske poltimenn og en sivilist ha blitt drept i en annen landmine-eksplosjon.

Taliban har ikke kommentert hendelsen, men angrep utført med veibomber er en av angrepsmetodene Taliban oftest har brukt mot den afghanske regjeringen.

Danske soldater såret i Afghanistan

I tillegg til de øvrige angrepen ble fem danske soldater torsdag lettere såret i en eksplosjon i den afghanske Helmand-provinsen.

Eksplosjonen fant sted torsdag morgen, opplyser det danske forsvaret.

Enheten besvarte med håndgranater, håndvåpen og skudd.

Ytterligere én alliert soldat kom til skade, men det danske forsvaret opplyser ikke nasjonaliteten.

SISTE NYTT

Siste nytt

Har hørt lyder fra ruinene – redningsarbeidere graver for livet

Dødstallene er steget til over 11.200 etter mandagens jordskjelv i Tyrkia og Syria.

Biden vil ha rikingskatt i USA: – Ingen milliardærer burde betale mindre i skatt enn en skolelærer

Vil ha rikingskatt i USA: – Ingen milliardærer burde betale mindre i skatt enn en skolelærer

I natt holdt Joe Biden den tradisjonelle State of the Union-talen i Kongressen. Blant temaene var rikingskatt og retten til abort.