Opprørsleder drept etter hotellangrep i Kabul

En opprørsleder som har vært etterlyst i forbindelse med terrorangrepet mot luksushotellet Intercontinental i Kabul, er drept i et luftangrep, ifølge NATO.

Hotellangrep Kabul

DREPT: I alt 21 personer, deriblant ni angripere, ble drept i angrepet på luksushotellet Intercontinental.

Foto: STRINGER/AFGHANISTAN / Reuters

Opprørslederen Ismail Jan ble drept sammen med flere andre medlemmer av det såkalte haqqaninettverket, opplyser NATO.

Haqqaninettverket består av 3.000–4.000 krigere. Nettverket ble grunnlagt av Jalaluddin Haqqani, en krigsherre som kjempet mot Sovjetunionen i Afghanistan på 1980-tallet, skriver NTB.

Haqqaninettverket skal stå i ledtog med den velkjente terrorganisasjonen Al Qaida, melder nyhetsbyrået AFP.

ISAF-styrker (The International Security Assistance Force) identifiserte Ismail Jan som den øverste Haqqani-kommandanten i Afghanistan, og sier at han ble drept i østlige provinsen Paktya på onsdag.

ISAF-styrkene er en NATO-ledet internasjonal militær styrke i Afghanistan, med et fredsbevarende oppdrag.

Hotellangrep Kabul

HJELP: Utenlandske soldater måtte gjøre mye av jobben i kampen mot hotellangriperne,

Foto: PEDRO UGARTE / Afp

21 personer drept

Ifølge NATO ble Ismail Jan lokalisert ved hjelp av opplysninger fra afghanske tjenestemenn, innbyggere og avhoppede opprørere, skriver NTB.

Nyheten om hans død er foreløpig ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Ismail Jan var ettersøkt i forbindelse med tirsdagens terrorangrep mot luksushotellet Intercontinental i Kabul.

I alt 21 personer, deriblant ni angripere, ble drept i angrepet mot Hotel Intercontinental , som varte i flere timer.

Kampene varte i flere timer, og stod mellom tungt bevæpnede militære angripere, og afghanske styrker med kraftig bistand fra NATO.

Ifølge NATO var Ismail Jan mistenkt for å ha bistått opprørerne som sto bak hotellangrepet.

Støre skremt av angrepet

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har sagt til NRK at han ble skremt av angrepet i Kabul , som han synes minnet om angrepet på Serena Hotel.

I 2008 ble Serena Hotel angrepet i Kabul. Angrepet skjedde da Støre og flere norske delegater og journalister befant seg på hotellet. Den norske journalisten Carsten Thomassen ble drept i angrepet.

Jonas Gahr Støre

SKREMT: Utenriksminister Jonas Gahr Støre opplevde angrepet på luksushotellet i Kabul som «svært ubehagelig».

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Taliban har sagt at de stod bak angrepet på Intercontinental, men NATO mener angrepet ble utført av Haqqani-nettverket, som regnes som en av NATOs farligste fiender i øst, ifølge AFP.

Angrepet, og NATOs tunge involvering, har igjen reist spørsmålet om Afghanistan er i stand til bevare kontrollen innnefor egne grenser, bare kort tid før NATO trekker seg ut av det krigsherjede landet.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt