– Vi så hvordan Garner ble drept

NEW YORK (NRK): – Videoen viser hvordan en hvit politimann tar livet av Eric Garner uten at han opptrådte truende på noen som helst måte. Likevel blir han ikke tiltalt. Derfor demonstrere vi, sier RJ.

RJ er en halvprofesjonell aktivist og deltok i protester i New York

RJ, som er halvprofesjonell aktivist, deltok i demonstrasjoner mot storjuryens kjennelse i New York sent onsdag kveld, og demonstrerte forrige uke her i NY mot storjuryens kjennelse i Ferguson.

Foto: Gro Holm / NRK

En storjury i New York har besluttet at politimannen Daniel Pantaleo slipper tiltale, etter at han tok nakkegrep og drepte seksbarnsfaren Eric Garner under en pågripelse i juli. Garner var mistenkt for ulovlig sigarettsalg og motsatte seg pågripelse. Det endte med at han ble lagt i bakken av flere hvite politifolk, og det hele ble filmet av en forbipasserende.

NRK møter den 26-årige frilansskuespilleren og deltidsdemonstranten på vei hjem litt over midnatt like ved Times Square i New York.

– Det er egentlig litt tidlig å gå hjem. I forrige uke holdt vi på til tre på morgenen etter frikjennelsen av politimannen som drepte den svarte tenåringen i Ferguson, sier RJ. Det er «artistnavnet» han bruker som aktivist.

– Jeg trenger å skjule meg mest mulig for USAs etterretning, oppgir han som forklaring på spørsmål om hva han egentlig heter.

Spredte smådemonstrasjoner

Flere medier og demonstrantene selv hevder det var «flere tusen» som demonstrerte i New York i går kveld og i natt, lokal tid. Men de var i alle fall aldri samtidig på ett sted. Flere politimenn bekreftet overfor NRK at det var snakk om flere mindre demonstrasjoner som beveget seg raskt fra kvartal til kvartal i storbyen.

– Det er praktisk å starte på den måten. Det er mange forskjellige aktivistgrupper og «koalisjoner». Vi informerer hverandre via Facebook og Twitter, og fordi det ikke er så mange i hver gruppe, kan vi raskt endre planer etter hvert som politiet forsøker å stanse oss, forklarer RJ.

I går kveld forsøkte en gruppe demonstranter for eksempel å ta seg fram til byens julegrantenning, men politiet stanset dem før de kom så langt. Da forsvant de vestover og ut på motorveien på vestsiden av Manhattan. Der møtte de igjen politi, men trafikken stoppet opp såpass lenge at det ble tilløp til kaos lenger inne i sentrum.

Mange viste sin misnøye ved å legge seg ned og spille døde og rope Garners siste ord: «Jeg får ikke puste!». Saken har fått mye oppmerksomhet ettersom den føyer seg inn i rekken av episoder der hvite politimenn har tatt livet av afroamerikanske menn.

Protestene fortsetter flere steder i USA etter at den hvite politimannen som drepte en ubevæpnet svart 43-åring i New York, slipper tiltale. Det amerikanske justisdepartementet skal nå gjøre sin egen etterforskning av drapet.

SE VIDEO: Dødsfallet utløste protester i New York, og det samme gjorde storjuryens beslutning om at politimannen slipper tiltale.

– Obama er slapp

Garner, som ble drept 17. juli i år, hadde astma, og opptaket viser at han stønnet at han ikke fikk puste. Kort tid etter mistet han bevisstheten og ble erklært død ved ankomst sykehuset. Obduksjonsrapporten konkluderte med at han ble drept som et resultat av politiets maktbruk.

President Barack Obama har også kommentert storjuryens kjennelse. Han uttalte at det er for mange tilfeller der folk ikke har tiltro til at alminnelige mennesker får en rettferdig behandling, men RJ er likevel ikke fornøyd med Obamas innsats.

– Da den svarte tenåringen Trayvon Martin ble skutt av en hvit mann i 2012, snakket Obama om at det kunne vært hans egen sønn. Nå ber han bare alle opptre fredelig, sier han.

Planlegges stor demonstrasjon senere i dag

Obama har imidlertid gjort mer enn som så. Det er satt ned en arbeidsgruppe som skal foreslå tiltak. Obama selv ber Kongressen bevilge 1,8 milliarder kroner til blant annet kroppskameraer. Onsdag sa han at det er et problem når noen i dette landet ikke følger at likhet for loven gjelder dem.

Ifølge RJ planlegges det en stor demonstrasjon sør på Manhattan kl. 17.30, det vil si kl. 23.30 norsk tid i kveld. Da mobiliserer alle gruppene sine medlemmer til å møtes på Foley Square.

– Men oppdager ikke politiet også det?

– Jo, det gjør de sikkert, men de vil helst ikke bruke vold for å stanse oss. Vi bruker bare vår grunnlovsbestemte rett til å samles og ytre oss. Da trenger vi ikke søke om tillatelse, slik politiet vil at vi skal gjøre.

USA-NEW YORK/CHOKEHOLD A police officer stands over activists, demanding justice for the death of Eric Garner, as they stage a 'die-in' during rush hour at Grand Central Terminal in the Manhattan borough of New York

Demonstranter gjennomførte onsdag en fredelig protest i ankomsthallen til Grand Central Station i New York, da det ble kjent at politimannen som tok nakkegrep på en 43 åring som døde, slipper tiltale.

Foto: ADREES LATIF / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt