Amerikansk politi frikjent for dødelig kvelertak

En storjury i Staten Island har bestemt at det ikke skal tas ut tiltale mot politiet i New York etter at en afroamerikansk mann ble kvalt da han skulle pågripes.

Demonstrasjon etter drapet på Eric Garner

Den dødelige pågripelsen av Eric Garner utløste flere demonstrasjoner i New York.

Foto: John Minchillo / Ap

Seksbarnsfaren Eric Garner (43) motsatte seg pågripelse i New York i juli da han ble tatt for å selge sigaretter på gata.

Han ble lagt i bakken av fire politimenn, mistet bevisstheten og døde senere av hjerteinfarkt på sykehuset.

En storjury har jobbet med saken siden september, og bestemte onsdag at det ikke var grunnlag for å tiltale politibetjenten Daniel Pantaleo på noen punkter, melder Reuters.

Eric Garner

Eric Garner.

Foto: Ap

Obduksjonsrapporten konkluderte med at dødsfallet skyldtes politiets grep rundt halsen hans, trykk mot brystet og stillingen politiet holdt ham i.

Garners helseproblemer, deriblant astma og overvekt, ble regnet som medvirkende årsaker. Dødsfallet kategoriseres likevel som drap.

Les også: Ny video avslører: Politiet skaut Tamir (12) etter to sekund

Vil saksøke New York

Pågripelsen ble filmet på en mobiltelefon. Der kan man høre Garner rope flere ganger at han ikke får puste mens politibetjentene holder ham nede og setter håndjern på ham.

Halsgrep eller kvelertak er forbudt i New York-politiet, og representanter for politiets fagforening skal ha stemplet hele obduksjonen som en politisk heksejakt.

Saken har fått mye oppmerksomhet i USA, ettersom den føyer seg inn i rekken av episoder der hvite politimenn har tatt livet av afroamerikanske menn.

Drape på Michael Brown i Ferguson førte til voldsomme opptøyer og anklager om rasisme, spesielt etter at politimannen Darren Wilson ble frifunnet for å ha skutt og drept 18-åringen.

Ifølge New York Post har Garners familie varslet at de vil saksøke byen New York for 75 millioner dollar, over 500 millioner kroner.

Les: Politiet i Ferguson anklaget for rasisme
Les: Flere hundre pågrepet i Ferguson-uro i USA
Les: Brown – mellom svart og hvit

SISTE NYTT

Siste nytt