Hopp til innhold

Rasende demonstranter i USA: – Jeg får ikke puste

Protestene fortsetter i New York og flere steder i USA etter at den hvite politimannen som drepte en ubevæpnet svart 43-åring i New York, slipper tiltale.

Protestene fortsetter flere steder i USA etter at den hvite politimannen som drepte en ubevæpnet svart 43-åring i New York, slipper tiltale. Det amerikanske justisdepartementet skal nå gjøre sin egen etterforskning av drapet.

SE VIDEO: Dødsfallet utløste protester i New York, og det samme gjorde storjuryens beslutning om at politimannen slipper tiltale.

En storjury i New York har besluttet at politimannen Daniel Pantaleo slipper tiltale, etter at han tok nakkegrep og drepte seksbarnsfaren Eric Garner under en pågripelse i juli.

Garner var mistenkt for ulovlig sigarettsalg og motsatte seg pågripelse. Det endte med at han ble lagt i bakken av flere hvite politifolk, og det hele ble filmet av en forbipasserende.

Eric Garner

Eric Garner var mistenkt for ulovlig sigarettsalg og motsatte seg pågripelse, før han ble drept.

Foto: Ap

Opptaket viser hvordan Pantaleo tok kvelertak på 43-åringen. Dødsfallet utløste protester, og det samme gjorde storjuryens beslutning om at politimannen slipper tiltale.

Et ukjent antall mennesker demonstrerer i bydelene Manhattan og Staten Island i New York og andre amerikanske byer. De viser sin misnøye ved å legge seg ned og spille døde og rope Garners siste ord: «Jeg får ikke puste!».

Pågripelser og stengte gater

NRKs korrespondent i USA, Gro Holm, melder klokken 00.30 natt til torsdag lokal tid om mange smågrupper som demonstrerer i ulike deler av New York.

Protestene har ført til et enormt politioppbud i byen. Dette er også et resultat av den tradisjonelle tenningen av julegranen ved Rockefeller Center.

Politiet sperret veier med utrykningskjøretøy for å stoppe demonstrantene, og uroen førte til stengte gater og trafikkaos flere steder i storbyen. Ifølge CNN er minst 30 mennesker pågrepet.

– Vi vil at New York-politiet skal se hvor rasende vi er. Vi får med oss flere demonstranter, når vi beveger oss rundt. Vi blir her uansett hvor lang tid det tar, sier en av demonstrantene til CNN.

USA-NEW YORK/CHOKEHOLD A police officer stands over activists, demanding justice for the death of Eric Garner, as they stage a 'die-in' during rush hour at Grand Central Terminal in the Manhattan borough of New York

Demonstranter gjennomførte onsdag en fredelig protest i ankomsthallen til Grand Central Station i New York, da det ble kjent at politimannen som tok nakkegrep på en 43 åring som døde, slipper tiltale.

Foto: ADREES LATIF / Reuters

Kvalt til døde

Nakkegrep er forbudt i New York-politiet, og representanter for politiets fagforening skal ha stemplet hele obduksjonen som en politisk heksejakt.

Saken har fått mye oppmerksomhet ettersom den føyer seg inn i rekken av episoder der hvite politimenn har tatt livet av afroamerikanske menn. Drapet på Michael Brown i Ferguson førte til voldsomme opptøyer og anklager om rasisme, spesielt etter at politimannen Darren Wilson ble frifunnet for å ha skutt og drept 18-åringen.

Garner, som ble drept 17. juli i år, hadde astma og opptaket viser at han stønnet at han ikke fikk puste. Kort tid etter mistet han bevisstheten og ble erklært død ved ankomst sykehuset. Obduksjonsrapporten konkluderte med at han ble drept som et resultat av politiets maktbruk.

– Det var aldri min intensjon å skade noen, og jeg er svært lei meg over Garners dødsfall, sier Pantaleo i enn kunngjøring.

Enken etter 43 år gamle Eric Garner

Enken etter 43 år gamle Eric Garner, Esaw Garner, holdt onsdag en følelsesladd pressekonferanse.

Foto: CARLO ALLEGRI / Reuters/NTB Scanpix

– Det kunne vært min egen sønn

New Yorks borgermester Bill de Blasio gikk onsdag kveld ut med en oppfordring til byens innbyggere om å nøye seg med fredelige protester.

Borgermesteren er gift med afroamerikanske Chirlane McCray. De har to svarte barn, datteren Cihara (20) og sønnen Dante (17), sammen.

Samtidig som han manet demonstrantene til å roe seg, uttrykte de Blasio at det kunne vært hans egen sønn som ble mishandlet av politiet og at han fryktet for sikkerheten til Dante, melder avisen New York Daily News.

Borgermesteren uttalte også at han og kona har snakket med sønnen Dante flere ganger om hvordan han skal forholde seg til politiet og farene han kan stå overfor i møte med dem. 52-årige Bill de Blasio har en fortid som solidaritetsarbeider i Nicaragua, var en aktiv støttespiller for sandinistene og kalte seg demokratisk sosialist.

Slipper tiltale

New Yorks borgermester Bill de Blasio frykter uro etter at en storjury besluttet at den hvite politimannen som forårsaket 43 år gamle Eric Garners død, slipper tiltale.

Foto: EDUARDO MUNOZ / Reuters/NTB Scanpix

Føderal etterforskning

Borgerrettsforkjemperen Al Sharpton varsler en protestmarsj i Washington 13. desember, skriver NTB.

– Vi har ingen tillit til den lokale påtalemyndigheten, for de arbeider hånd i hånd med det lokale politiet, sa Sharpton under en pressekonferanse onsdag. Ved hans side satt Garners enke og mor.

– Hvem skal være julenisse for barna mine denne jula, sa enken Esaw Garner.

Samtidig har USAs justisminister Eric Holder varslet en føderal etterforskning i saken.

– Vi vil gjennomføre en uavhengig, grundig, skikkelig og rask etterforskning. I tillegg til å gjennomføre vår egen etterforskning, vil justisdepartementet gjøre en fullstendig gjennomgang av materialet som ble innhentet i den lokale etterforskningen, sier Holder.

Ifølge New York Post har Garners familie varslet at de vil saksøke byen New York for 75 millioner dollar, over 500 millioner kroner.

Frykter opptøyer

President Barack Obama har også kommentert storjuryens kjennelse, som kommer kort tid etter en tilsvarende avgjørelse i Missouri der en hvit politimann ble frikjent for å ha skutt og drept en svart tenåring i Ferguson.

Frifinnelsen utløste kraftige opptøyer, der hus og biler ble plyndret og påtent.

– Det er for mange tilfeller der folk ikke har tiltro til at alminnelige mennesker får en rettferdig behandling, sier Obama.

New York Daily News har torsdag en svart forside med tittelen «We can't breathe». («Vi får ikke»).

Borgerrettighetsforkjemperen Al Sharpton

Borgerrettighetsforkjemperen Al Sharpton har varslet en protestmarsj i Washington 13. desember som svar på at det ikke blir reist tiltale mot politimannen som kvalte og drepte en ubevæpnet 43-åring i New York.

Foto: CARLO ALLEGRI / Reuters/NTB Scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt