– Vanskelig for Vikernes å komme tilbake her

Etter at nordmannen Varg Vikernes ble pågrepet av politiet mener ordføreren i den lille landsbyen Salon-la-Tour og innbyggere her at det er best at han forsvinner.

Salon-la-Tour i Corrèze i Midt-Frankrike hvor Varg Vikernes bor sammen med familien

IKKE VELKOMMEN: - Jeg tror det blir vanskelig for Vikernes og konen å fortsette å bo her, sier ordfører i Salon-la-Tour, Jean Claude Chauffour til NRK.no.

Marit Kolberg, Frankrike
Foto: NRK

I den vesle landsbyen Salon-la-Tour er dagene igjen litt roligere etter tirsdagens arrestasjon av nordmannen Varg Vikernes. En og annen kunde kommer ruslende til butikken på hjørnet av plassen midt i byen. En eldre kvinne går med dagens ferske baguette stikkende ut av håndvesken, på vei hjem for å stelle i stand lunsj.

For bare et par dager siden sto tv og radio og annen presse nesten i kø for å intervjue ordføreren. Når han møter NRK tar han seg tid til å slå av en prat med en håndverker, før han stiller opp på plassen foran rådhuset.

– Vanskelig å bo her

Ordfører Jean Claude Chauffour i landsbyen Salon-la-Tour hvor Varg Vikernes bor sammen med familien

SKEPTISK: Ordfører Jean Claude Chauffour er skeptisk til Vikernes nå når han kjenner til bakgrunnen hans.

- Ingen her kunne helt tro det de hørte, men nå som vi kjenner mer til fortiden til Varg Vikernes er mange skeptiske, innrømmer ordfører Jean Claude Chauffour og fortsetter:

– Vi bor på landet. Folk her er mistroiske og jeg tror det vil bli vanskelig for de to å fortsette å bo her, svært vanskelig.

Han sier at han har vondt for å se for seg at de kan bli boende.

Les også: – Varg Vikernes pågrepet i Frankrike for massakreplaner

Les også: Gjensidige slettet Vikernes' gjeld

Les også: Politiet løslater ikke Vikernes i dag

Butikkansatt Aurelie Vergnaud i byen Salon-la-Tour hvor Varg Vikernes bor

LOKAL BUTIKKANSATT: - Vikernes handlet aldri hos oss, men på et større supermarked lenger unna, sier Aurelie Vergnaud.

På butikken på hjørnet møter vi Aurelie Vergnaud. Blant dagens lokalaviser, som har bilder av den etter hvert så kjente nordmannen, står den unge kvinnen og forteller at Vikernes aldri handlet der.

– Nei, han dro på et større supermarked lenger unna, sier hun.

Vergnaud er enig med ordføreren i at det ikke blir lett for det norskfranske paret å komme tilbake.

– Jeg mener at alle som har gjort noe galt skal ha en mulighet til å gjøre opp for seg, men jeg tror det blir vanskelig for dem å komme tilbake. Jeg tror folk vil at de skal reise sin vei, så det blir rolig her igjen, sier hun.

Ordføreren passer dyrene

På gården til Vikernes har de høner og en hund. Ordfører Chauffour forteller at han har vært bortom for å sjekke at alt er i orden.

– Politiet har bare reist fra stedet uten å sjekke at huset var ordentlig stengt.

Chauffour forteller at han sperret med vinduslemmer og sjekket at ting var greit. Også dyrene ble passet på.

– Noen måtte jo se til dem, så jeg ga dem tørrfor og vann, smiler ordføreren som innrømmer at det ikke er ofte han har hatt slike oppgaver i løpet av sin ordførertid.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Høner på gården til Varg Vikernes i Salon-la-Tour

FÅR MAT: Selv om gården til Varg Vikernes er forlatt for hønene og hunden på gården mat og vann av ordfører i landsbyen Jean Claude Chauffour.

Fortsatt i varetektsfengslet

Onsdag kveld ble konen til Vikernes sluppet løs fra varetektsfengsling. Han sitter fortsatt fengslet mistenkt for terrorplanlegging. Politiet jobber på spreng med å utearbeide en siktelse og Vikernes har ifølge NRK.nos opplysninger sittet i lange avhør tirsdag og onsdag.

Lovgivningen i Frankrike tillater å holde folk som er mistenkt for terror varetektsfengslet i fire døgn. Dersom politiet ikke har gunnlag til å sikte Vikernes vil han senest bli løslatt lørdag formiddag, men han kan bli løslatt tidligere.

Dersom politiet formelt får siktet Vikernes blir han fremstilt for fengsling før han blir overført til Paris. Inntil videre sitter han altså fengslet på politistasjonen i Brive-la-Gailarde.

Les også: Kona til Vikernes er satt fri

Les også: Avviser forbindelser til terrornettverk

Les også: – Hadde ingen terrorplaner

SISTE NYTT

Siste nytt