Hopp til innhold

Vikernes er dømt for oppfordring til rasehat

Varg Vikernes er i en domstol i Paris dømt til seks måneder betinget fengsel og en bot på 8.000 euro for oppfordring til rasehat.

Varg Vikernes i Paris

De gangene Vikernes har møtt i retten har han vært omringet av sine tilhengere.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Gården til Vikernes

Om morgenen den 16. juli i fjor stormet fransk politi gården til Varg Vikernes.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Han dømmes også for å ha rettferdiggjort krigsforbrytelser. I tillegg til betinget dom og bot sitter Vikernes nå igjen med saksomkostning til 1.500 euro.

Også to franske antirasistiske foreninger hadde lagt inn pengekrav mot Vikernes. Selv om nordmannen ble funnet skyldig tirsdag, ble summen til foreningene kun på symbolske 1 euro til hver.

Møtte ikke opp

Verken Vikernes eller forsvareren Julien Freyssinet var til stede i retten i Paris da dommen ble kunngjort. Hverken advokaten eller Vikernes har svart på NRKs henvendelser de siste dagene.

Heller ikke skaren av tilhengere som støttet nordmannen under rettsforhandlingene i juni, dukket opp i Justispalasset til domsavsigelsen, melder NTB.

Etter å ha vært mistenkt for å planlegge en større terroraksjon i Frankrike hadde saken mot varg Vikernes kokt ned til at franske myndigheter mente han oppfordret til rasehat på bloggen sin. Nordmannen var også tiltalt for å ha rettferdiggjort krigsforbrytelser.

Aktor hadde lagt ned påstand om fire til seks måneders betinget fengsel og en bot på minst 5.000 euro.

Hevdet artikler var forfalsket

I begynnelsen av juni møtte Vikernes for retten i Paris, tiltalt for utsagn han skal ha rettet mot muslimer og jøder på internett.

Vikernes gikk kraftig ut mot tiltalen i retten. Han sa han ikke har skrevet noe av de ti utdragene som ble lest opp fra bloggen hans. Han hevdet artikler på bloggen var blitt forfalsket og at det er et stort problem at folk utgir seg for å være ham, og at han derfor har byttet navn til Louis Cachet.

Han har tidligere sagt til NRK at han mener fransk politi har fabrikkert bevisene mot ham. Forsvareren hans, Julien Freyssinet har sagt at han opplever saken mot Vikernes som et forsøk fra politiet på redde noe av stumpene etter den dramatiske politiaksjon i fjor sommer.

Vikernes, som tidligere har sonet for drap i Norge, ble pågrepet sammen med kona hjemme på småbruket deres på den franske landsbygda i Corréze i fjor sommer. Fransk antiterrorpoliti stormet huset og anklaget nordmannen for terrorplanlegging.

Han ble imidlertid løslatt etter tre dager uten noen terrortiltale.

I stedet ble bloggytringer brukt som grunnlag for en tiltale om oppfordring til rasehat. Vikernes møtte i straffedomstolen i Paris 3. juni.

Vikernes har tidligere sagt at han vil anke en dom.

SISTE NYTT

Siste nytt