Avviser forbindelser til terrornettverk

Varg Vikernes sitter fengslet i Frankrike mistenkt for terrorplanlegging, men politiet opplyser til NRK at de ikke knytter ham til noe nettverk. De har heller ikke avdekket konkrete terrormål.

Varg Vikernes

PÅGREPET: Varg Vikernes er mistenkt for å planlegge terror, men politiet avviser at han er en del av et terrornettverk eller -gruppe.

Tidlig tirdag formiddag ble nordmannen Varg Vikernes pågrepet av fransk politi, mistenkt for terrorplanlegging. Inntil videre er Vikernes og konen varetektsfengslet på politistasjonen i Brive-la-Gaillarde.

Foreløpig har både han og konen status som mistenkt og etter nye avhør onsdag vil ikke påtalemyndighetene si noe om at mistankene er forsterket eller svekket.

- Det som blir sagt i avhør er hemmelig. Det blir feil å si noe til journalister om status til Vikernes på nåværende tidspunkt, sier dommer og talskvinne i det franske antiterrorpolitiet Agnès Thibault-Lecuivre til NRK.no.

Franske aviser

AVISSTOFF: Vikernes-pågripelsen har funnet plass i de franske avisspaltene.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Les også: Aksjonerte mot høyre-ekstreme i flere land mistenkt for terrorplaner

Les også: «Har ikke identifisert noe mål eller noen plan»

Les også: – Tvilsomt at han vil begå terror

- Ingen nettverk

Onsdag morgen aksjonerte politi i Tyskland, Nederland og Sveits mot høyreekstreme miljøer som er mistenkt for å planlegge terror. Franske påtalemyndigheter opplyser til NRK.no at pågripelsen av Vikernes tirsdag ikke har noen sammenheng med aksjonene onsdag.

- Vikernes er ikke en del av et terrornettverk eller andre terrorgrupperinger. Da vi gikk til aksjon var det basert på at vi har fulgt med på hans aktiviteter. Det som var avgjørende for oss var hans fiendtlige innlegg på to blogger og at konen kjøpte inn flere skytevåpen i månedskiftet juni-juli, sier Thibault-Lecuivre.

- Har konen forbindelser til terrornettverk eller terrorgrupper?

- Nei.

Talskvinnen ønsker ikke å opplyse om hvor lenge fransk politi har overvåket Vikernes, men det er tydelig at de har gjort undersøkelser om hans bakgrunn.

- Vi kjenner til at han er dømt for drap og står bak kirkebranner i Norge. Før vi aksjonerer mot personer gjør vi alltid grundig en grundig bakgrunnssjekk.

Hovedpolitistasjonen i Brive-la-Gallairde

FENGSLET: Vikernes og konen sitter varetektsfengslet på denne politistasjonen i Brive-la-Gallairde, sør i Frankrike.

Foto: NICOLAS TUCAT / Afp

Undersøker PC

Politiet kommer til å fortsette avhørene torsdag og de håper å kunne samle inn tilstrekkelige med beviser til at de har nok til formelt å sikte ham og konen. Dersom dette skjer blir begge to overført til Paris for fortsatt fengsling. Alternativet er at Vikernes og konen blir løslatt.

Så lenge de er fengslet i første instans kan de maksimalt bli holdt i varetektsfengsling i fire døgn. Thibault-Lecuivre opplyser videre til NRK at parets tre barn blir tatt hånd om av bestemoren i Frankrike.

Blant bevisene politiet sjekker nøyere ut er kjøp av totalt fem skytevåpen. I tillegg beslagla de en PC og flere kniver.

- Det er naturlig at vi tar en gjennomgang av PC-en og sjekker hva han skulle med våpnene, men jeg kan ikke si mye mer om etterforskningen eller mer om hva vi undersøker, avslutter Thibault-Lecuivre.


SISTE NYTT

Siste nytt