Hopp til innhold

Gjensidige slettet Vikernes' gjeld

Gjensidige Forsikring har frafalt alle krav mot Varg Vikernes, og gjelden hans er dermed redusert med nesten 5 millioner kroner. Men fortsatt skylder Vikernes Oslo kommune 25 millioner kroner.

Gården hvor Varg Vikernes bor

Varg Vikernes og hans kone ble innbrakt til avhør av fransk politi tirsdag morgen. Vikernes ble i tillegg til 21 års fengsel for drap, i 1997 dømt til å betale millionerstatning til Gjensidige og Oslo kommune.

Foto: Christian André Strand / NTB scanpix

Vikernes fikk 21 års fengsel i 1994 for drap og kirkebranner, og han ble dømt til å betale erstatning til Oslo kommune og Gjensidige Forsikring. Gjensidige valgt å frafalle alle krav.

Oslo kommune har valgt å opprettholde sine krav, og ifølge kemner Astrid Rosenqvist skylder han 25 millioner kroner for å ha tent på Holmenkollen kapell i 1992.

– Vi skal prøve å få inn pengene, og dette er en alvorlig forbrytelse, og vi må gjøre det vi kan for å få inn midler for å dekke det kravet som er gitt dom på, sier hun til NRK.

Erstatningskravet etter brannen på Holmenkollen kapell var opprinnelig på 13 millioner kroner, i tillegg er det påløpt omtrent like mye i renter og omkostninger.

– I dag er beløpet på cirka 25 millioner kroner, sier hun.

Slipper krav

Mens erstatningskravet til Oslo kommune bare vokser, slipper vikernes å betale pengene for de to vestlandskirkene han satte fyr på.

Overfor Aftenposten utdyper informasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige Forsikring at både saken og erstatningskravet mot Vikernes er avsluttet fra selskapets side.

Erstatningskrav fastslått ved dom blir ifølge norsk lov foreldet etter ti år.

For å opprettholde kravet må kreditor aktivt kreve pengene gjennom utleggsbegjæring innen tiårsfristen.

– Det ble gjort en vurdering av saken før foreldelsesfristen som var i 2007. Vi valgte å ikke gå videre med erstatningskravet, da Vikernes fortsatt satt i fengsel, sier Rysstad.

Med forsinkelsesrenter ville gjelden til Gjensidige i dag ha vært godt over 6 millioner kroner.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ