Jagland tok opp menneskerettighetene med Erdogan

ANKARA/OSLO (NRK): Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan var lydhør da Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland tok opp menneskerettighetene under et møte onsdag kveld.

Jagland møter Erdogan

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland møtte onsdag Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i Ankara. Jagland ga sin støtte til presidenten og fordømte kuppforsøket, men understreket også viktigheten av menneskerettighetene.

Foto: Kayhan Ozer / Ap

Tyrkiske myndigheter har blitt kritisert for å bli mer autoritære etter kuppforsøket i juli, og for at de bryter menneskerettighetene. Dette var et temaene Jagland tok opp med den tyrkiske presidenten i Ankara onsdag.

Jagland sier at Erdogan og flere regjeringsmedlemmer han har snakket med, ønsker å ha tett kontakt med Europarådets eksperter for at de skal gjøre det riktig under en unntakstilstand.

– Jeg har fått det klart frem at hvis de ikke gjør det, vil tusenvis av saker igjen komme til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Det er ikke noe de ønsker, sier Jagland til NRK like etter møtet.

Han sier det fortsatt ikke er godt å si hva som vil skje fremover.

– Jeg tror det kommer an på hvordan de europeiske landene og institusjonene reagerer. Vi må snakke med dem, ikke bare til dem. Det er oppmuntrende for meg at så mange europeiske utenriksministre har tatt kontakt med meg før dette besøket, og at de ønsker å informasjon etterpå slik at man kan få i gang en god dialog.

Støtter «oppryddingen»

Før møtet med Erdogan sa Jagland at budskapet først og fremst er å fordømme kuppforsøket.

– Vi har stått bak det tyrkiske demokratiet hele tiden. Jeg var den første til å fordømme det. Det gjorde jeg allerede før midnatt, sa Jagland.

I tillegg til å møte Erdogan, har Jagland møtt flere tyrkiske ledere. På programmet står også møter med representanter for opposisjonen.

Jagland er den første høytstående europeiske tjenestemannen som besøker Tyrkia etter kuppforsøket 15. juli.

– Symbolsk viktig

Joakim Parslow, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, mener dagens møte er viktig på flere måter.

– Først og fremst er det et symbolsk viktig møte.

Parslow sier det har vært en stor forskjell på hvordan kuppforsøket har blitt omtalt i Tyrkia og resten av verden.

– I Vesten har fokuset stort sett vært på hvor autoritær Erdogan er i ferd med å bli, mens i Tyrkia er man mer opptatt av hvem som står bak kuppforsøket.

Han sier at det nærmest er konsensus i tyrkiske medier om at Vesten er skuffet over at man ikke lyktes med kuppforsøket, og at deler av Vesten står bak kuppet.

– I hvert fall CIA og USA.

Hjelpe Tyrkia

Tidligere i dag Jagland han også samtaler med statsminister Binali Yildrim samt landets utenriksminister og justisminister.

På vei inn til møtet med utenriksminister Mevlüt Çavusoglu sa Jagland at de først og fremst er kommet for å få en bedre oversikt over hva Tyrkia nå står overfor etter kuppforsøket.

– Det er veldig viktig for oss nå å hjelpe Tyrkia med å gjøre dette riktig i forhold til de standardene som vi har i den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, sa Jagland til NRK.

Erdogan har anklaget vestlige land for manglende støtte etter kuppforsøket. Så sent som tirsdag sa han at vestlige land fungerer som støttespillere for terror. Han bemerket også at ingen europeiske ledere har besøkt Tyrkia for å vise sin støtte etter kuppforsøket.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt