Hopp til innhold

– Trump forstår Twitter bedre enn andre politikere

Millioner av følgere har et elsk-hat-forhold til den amerikanske presidenten, som tilsynelatende bryter alle politiske spilleregler og folkeskikk for åpen scene. – Donald Trump bruker Twitter effektivt til å skape og fjerne oppmerksomhet, sier medieforskere.

Donald Trumps private twitterprofil

TO TWITTERKONTOER: Donald Trump har to kontoer på Twitter. Dette er hans egen, hvor han skriver under profilnavnet @realDonaldTrump. I tillegg har han tilgang til en twitterkonto som følger presidentvervet. Den heter @POTUS.

Foto: HANDOUT / Reuters

– Det er et slags frikshow, sier Gunn Enli, professor ved institutt for medier og kommunikasjon ved UIO.

Gunn Enli

UTENOM TRADISJONELLE MEDIA: – Trump bruker Twitter som sin egen, gratis kanal hvor han slipper å gå veien gjennom redaksjonelle medier. Han har forstått Twitter mye bedre enn andre politikere, sier medieprofessor Gunn Enli.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

Mens tradisjonelle politikere gjerne blir kjedelige, formelle, og mister sin appell på sosiale medier, skaper Trump reaksjoner verden over – gang på gang.

– Trump er litt grenseløs på Twitter. Han bruker store, polariserende ord, bryter folkeskikk, og følger ikke spillereglene vi vanligvis forventer av politikere, sier Enli.

Twittermeldingene preges av store bokstaver, utropstegn, klare beskjeder, gjerne med skrivefeil.

– Det ser veldig spontant ut, og som om han virkelig mener det. Han ønsker å fremstå som ekte, og bruker Twitter som en direktekanal, både til sin fanskare og til sine fiender.

President Donald Trump har tvitret seg gjennom de 50 første dagene som president.

– Gir makt

Medieprofessoren mener Trumps twitterbruk er vellykket, fordi han får så mye oppmerksomhet. Twitter fungerer som en enorm talerstol, hvor Trump får sagt det han vil, og være den han vil.

– På Twitter kommer han gratis ut med sine budskap, istedenfor å betale for reklameplass eller gå veien gjennom redaksjonelle medier. Han har forstått Twitter mye bedre enn andre politikere.

Enli mener Trumps twitterbruk utfordrer maktbalansen mellom journalister og politikere, og undergraver troverdigheten til nyhetsmediene.

– Han spiller ut en del kort på Twitter, som kan være diplomatisk uheldig eller heldig. Han bruker plattformen til å irettesette, og så tvil om pressen, ved å kalle nyhetene for «fake news».

Donald Trump

FLERE TALERSTOLER: Medieprofessor Gunn Enli mener Trumps twitterbruk er vellykket, fordi han får så mye oppmerksomhet. Hun beskriver twitter som en enorm talerstol, hvor Trump får sagt det han vil og være den han vil.

Foto: Evan Vucci / Ap

Ifølge medieprofessoren fungerte taktikken godt i valgkampen.

Nå som han sitter i presidentstolen, gir Twitter ham makt ved at han kommuniserer direkte med velgere eller andre stater, og gir signaler.

– Vanskelig å si om det er strategi eller impuls

– Trump har vært utrolig dyktig til å få oppmerksomhet om det han gjør, samtidig som han også får enormt mye kritikk, sier Bente Kalsnes, ved Institutt for journalistikk og mediefag ved Oslo Met.

Bente Kalsnes

– SPESIELL: – Det har vært et ganske kaotisk og spesielt år. Han er en president som er det vanskelig å sammenlikne med. Vi er ikke vant til at presidenter oppfører seg på den måten, sier Bente Kalsnes, ved Institutt for journalistikk og medier ved Oslo Met.

Foto: Sonja Balci / HiOA

Hun forsker på hvordan politikere bruker medier, og omtaler Trumps twitterbruk som «hyperaktiv» og kontroversiell. Hun sier innholdet som regel er selvskryt og kritikk av de han misliker.

Det er vanskelig å si om Trump har en mediestrategi på Twitter, eller om det bare er impuls. Men vi ser blant annet at han bruker Twitter til å fjerne oppmerksomhet om ting, sette merkelapper på folk, og til å teste ut offentlige reaksjoner.

Ifølge Kalsnes speiler Twitteraktiviteten i stor grad det han ellers gjør som president.

– Det har vært et ganske kaotisk og spesielt år. Han er en president det er vanskelig å sammenlikne med. Vi er ikke vant til at presidenter oppfører seg på den måten.

Pakistansk demonstrasjon mot et Trumptweet

RASTE OVER TWITTERMELDING: Tilhørere av pakistanske religiøse grupper tok til gatene i Karachi 2. januar i år i protest mot en twittermelding fra den amerikanske presidenten, der Donald Trump, beskyldte Pakistan for løgn og bedrag.

Foto: Fareed Khan / AP

SISTE NYTT

Siste nytt

USAs utenriksminister Anthony Blinken møtte Jonas Gahr Støre under Nato-møtet i Oslo. Etter møtet skrøt han av samarbeidet med Norge.

Blinken på besøk i Oslo: Takka Noreg for vennskapet

– Tusen takk for eit partnarskap som enkelt og greitt er uvurderleg, sa den amerikanske utanriksministeren då han møtte statsminister Jonas Gahr Støre.