– Pågrepet før for terrorplaner mot Clinton

28-åringen som er siktet for drapsforsøk på Muhammed-tegneren Kurt Westergaard er også mistenkt for terrorplaner mot USAs utenriksminister Hillary Clinton, erfarer danske medier.

USAs utenriksminister Hillary Clinton på besøk i Narobi i Kenya i august 2009.

USAs utenriksminister Hillary Clinton på besøk i Narobi i Kenya i august 2009.

Foto: Tony KARUMBA / Scanpix/AFP

Den 28 år gamle somalieren som i går forsøkte å drepe Westergaard med øks ble tidligere i dag båret inn for retten på sykeseng.

Kurt Westergaard

Kurt Westergaard

Foto: Scanpix/AP

Tidligere i dag var det kjent at dansk etterretningstjeneste visste at somalieren hadde nære forbindelser til flere terrornettverk, deriblant Al Qaida og at han skal ha vært involvert i terrorangrep i Østafrika.

Komplott i Kenya

I kveld skriver flere danske medier at han var mistenkt for å å ha planlagt et terrorangrep rettet mot USAs utenriksminister Hillary Clinton i Kenya for fem måneder siden. Det erfarer Politiken fra flere kilder som er tett på saken. Angrepet mot Clinton ble avverget.

Attentatetplanene gikk ut på å angripe en busstasjon og to hoteller, et av dem Hotel Intercontinental der Clinton deltok på et møte om utvikling.

I september ble 28-åringen imidlertid løslatt fordi kenyansk politi ikke hadde beviser mot ham. Da reiste han tilbake til Danmark.

Politiets Efterretningstjeneste, PET, har holdt øye med mannen en tid men har ikke hatt nok til å pågripe ham eller utvise ham, ifølge PET-sjef Jakob Scharf.

Westergaard ikke overvåket

PET har ikke overvåket tegneren Kurt Westergaard døgnet rundt, og derfor kunne somalieren uhindret ta seg inn i Westergaards hus i går kveld og true ham med øks og kniv.

Tegnerenkom uskadd fra det, 28-åringen ble skutt på av politiet. 28-årngen er fengslet fram til 27. januar siktet for drapsforsøk mot Westergaard og en politibetjent.

– Vi kan aldri garantere 100 prosent sikkerhet for noen, særlig ikke når det er snakk om en impuls handling. VI skal også respektere Westergaards ønske om å leve et nogenlunde normalt liv, sier PET-sjef Jakob Scharf.

28-åringen er ikke dansk statsborger, men har oppholdstillatelse og skal tilhøre et lite miljø av ekstremistiske somaliere i Danmark. PET mener likevel at 28-åringen handlet på egenhånd og på impuls under angrepet.

Al- Shabaab roser angrepet

På et pressemøte i den somaliske hovedstaden Mogadishu avviste en talsmann for somaliske islamistgruppen Al-Shabaab at 28-åringen er medlem av organisasjonen.

Men organisasjonen roser angrepet på Westergaard og oppfordrer samtidig alle somaliere i Danmark til å drepe ham.

Har gitt etter

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund sier han mener mediene har gitt etter for terror ved å ikke trykke Muhammed-tegningene.

– Når norske og andre medier fortsatt ikke våger å trykke disse harmløse tegningene, er det ikke fordi vi har bøyd oss i respekt for muslimenes tro, men fordi vi har bøyd oss i frykt for islamistenes terror, hvilket vi aldri må finne på å gjøre, sa Kokkvold.

Han understreket at det ikke er de vanlige muslimene som reagerer så sterkt på tegningene, men islamister.

SISTE NYTT

Siste nytt