– Angriperen er tilknyttet Al Qaida

Ifølge dansk etterretningstjeneste har den somaliske mannen som angrep tegneren Kurt Westergaard i går kveld, nære forbindelser til flere terrornettverk, deriblant Al Qaida.

Kurt Westergaard
Foto: Scanpix/Reuters

Politiets Efterretningstjeneste (PET) opplyser at den 28 år gamle mannen, som har oppholdstillatelse i Danmark, har nære forbindelser til den somaliske islamistmilitsen al-Shabaab, som tidligere har lovet «hellig krig» mot «alle fiender av islam», og som nylig kunngjorde at den vil sende krigere til Jemen for å bistå Al Qaida.

Tidligere mistenkt for terrorangrep

I tillegg skal 28-åringen være knyttet til Al Qaida-ledere i Østafrika, og han er mistenkt for å ha vært involvert i et tidligere terrorangrep der, skriver den danske avisen Jyllands-Posten .

Han skal også ha tilknytning til et terrorrelatert nettverk i Danmark som i lengre tid har vært under etterforskning.

Mannen brøt seg inn i Westergaards hjem med øks og kniv i går kveld. Han gikk amok og forsøkte å angripe den danske tegneren, før han ble stanset av politiet.

– PET ser alvorlig på denne saken, som nok en gang bekrefter den terrortrusselen som er rettet mot Danmark og især tegneren Kurt Westergaard, sier PET-leder Jakob Scharf.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Politi utenfor Kurt Westergaards hjem

Dansk politi var i natt på plass utenfor Kurt Westergaards hjem.

Foto: Brian Rasmussen / Scanpix/AFP

Muslimer tar avstand fra angrepet

Like etter angrepet på mannen bak Muhammed-karikaturene tok Dansk Muslimsk Union, som består av over 30 muslimske foreninger og organisasjoner i Danmark, avstand fra handlingen.

I en pressemelding skriver den: «Dansk Muslimsk Union tar på det sterkeste avstand fra angrepet og enhver form for ekstremisme som leder til slike handlinger.»

SISTE NYTT

Siste nytt