Terrormistenkt skal være oppvokst i Norge

Norsk-somalieren som mistenkes for å ha vært involvert i terrorangrepet i Kenya skal være født og oppvokst i Norge.

PST etterforsker opplysninger om at en norsk statsborger skal ha vært involvert i terrorangrepet mot kjøpesenteret i Kenya for om lag tre uker siden.

Avdelingsdirektør for påtale og etterforskning i PST, Jan Glent, opplyser at en norsk statsborger er mistenkt for å ha vært involvert i terrorangrepet i Kenya.

PST har reist til Kenya for å etterforske opplysninger om at en norsksomalier kan ha vært involvert i terrorangrepet mot kjøpesenteret Westgate i Nairobi.

De vet ikke hvor mannen befinner seg, eller om han er i live eller død.

Etter det NRK kjenner til skal mannen være i 20-årene og oppvokst i Norge.

Har du tips til NRK? Ta kontakt her.

Terrororganisasjonen Al-Shabaab har påtatt seg ansvaret for terrorangrepet mot kjøpesenteret i Nairobi, der 61 sivile, seks sikkerhetsoffiserer og fem terrorister ble drept.

I etterkant av terrorangrepet har det kommet opplysninger om at en norsk statsborger av somalisk opprinnelse skal ha vært involvert i planlegging og gjennomføring av angrepet. Det melder PST i en pressemelding.

– Vi har startet etterforskning med tanke på å forhindre videre terrorhandlinger og for å avklare om en mannlig norsk person har tilknytning til Al-Shabaab og om han var involvert i angrepet på Westgate tidligere i september, sier avdelingsdirektør for påtale og etterforskning i PST Jan Glent til NRK.

– Hva er det som tyder på det?

– Vi ønsker ikke å i detaljer, men vi har indikasjoner og objektive holdepunkter for å tro det, sier han.

På vei til Nairobi

Den terrormistenkte norsksomalieren befinner seg nå trolig i utlandet.

– Vi har ingen indikasjoner på at den terrormistenkte er i Norge per nå, sier Glent til NRK.

Han vil ikke si om PST kjente til norsksomalieren fra før.

– Jeg vil ikke kommentere hva vi visste om den mannen fra tidligere. Det vi kan si nå er at det er en mannlig norsk statsborger med somalisk opprinnelse.

NRK har opplysninger som tilsier at PST etterforsker om flere terrorangrep kan ha blitt planlagt fra Norge.

– Planlagt i Norge

Den kenyanske avisen The Star, skriver at politiet tror at terrorangrepet ble planlagt i Norge og Somalia.

Ifølge avisa har politiet tatt kontakt med den norske ambassaden og bedt om hjelp med å lokalisere en somalisk flyktning som angivelig bor i Norge.

– Vi har ingen opplysninger om at planleggingen har foregått i Norge, sier Jan Glent i PST.

PST har sendt etterforskere til Nairobi for å sikre best mulig samarbeid med kenyansk politi- og sikkerhetsmyndigheter.

– Vi er nå i en kartlegging og innsamlingsfase. Vi har også sendt to etterforskere til Nairobi for å bidra til en bedre informasjonsstrøm mellom oss og kenyanske politimyndigheter.

Artikkelen fortsetter under bildeserien.

Navy Seals jakter norsksomalier

TV 2 meldte mandag at de amerikanske spesialsoldatene Navy Seals skal ha vært på jakt etter en norsksomalier da de i helgen angrep en villa sør for Mogadishu.

Ifølge amerikanske myndigheter var målet for aksjonen Abdulkadir Mohamed Abdulkadir, som ofte bare går under kallenavnet Ikrimah.

Ikrimah, som skal ha søkt asyl i Norge i 2004 og være i besittelse av norske reisedokumenter, skal ha unnsluppet angrepet mot huset, og skal over en lengre periode ha hatt en sentral rolle i terrororganisasjonens angrep utenfor Somalias grenser.

Ut ifra NRKs opplysninger er nordmannen PST nå etterforsker ikke den samme norsksomalieren. Etter det NRK kjenner til vet ikke PST hvor norsksomalieren som det nå er opprettet etterforskning av befinner seg, eller om han er død eller levende.

E-tjenesten støtter PST

Den norske etterretningstjenesten bekrefter overfor NRK at de støtter PST i arbeidet med denne saken.

– Etterretningstjenesten sitter på den samme informasjonen som PST. E-tjenesten støtter PST og norske styresmakter i denne pågående prosessen, sier talsperson for forsvarssjefen, major Eystein Kvarving til NRK.

– E-tjenesten følger trusselbildet mot norske verdier og interesser i utlandet for å fremskaffe et best mulig situasjonsbilde. Det gjelder også i denne saken, sier Kvarving.

– Hva vil det si å støtte PST?

– Vi har et godt samarbeid, men kan ikke gå inn på våre arbeidsmetoder av naturlige årsaker, svarer Kvarving.

– Ikke økt terrortrussel

I lys av opplysningene om norsksomalieren vurderer PST situasjonen slik at terrortrusselen mot Norge er uendret, men at dette kan endre seg raskt.

– PST har den senere tid blant annet sett en økning i antall personer som reiser fra Norge for å delta i kamphandlinger, treningsleire eller slutte seg til terrornettverket i utlandet, skriver PST i pressemeldingen.

– Dette er et bekymringsfullt utviklingstrekk som i økende grad kan påvirke trusselbildet i Norge negativt.

I juli i fjor skrev den britiske avisa Sunday Times at en norsk konvertitt var blitt opplært av Al Qaida. Nordmannen hadde fått oppdrag å utføre en terrorhandling i forkant av sommer-OL i London.

Sjefen for den militære etterretningstjenesten, Kjell Grandhagen, mente da at flere nordmenn har vært på treningsleirer for terrorister i konfliktområder.

Grandhagen ba folk være på vakt.

– Vi tror det beste middelet for å motvirke dette er at folk i lokalsamfunnene hvor disse menneskene hører hjemme, er årvåkne. Følg med og meld fra om man ser noe unormalt, sa Grandhagen til NRK.

Kjenner du til opplysninger i saken? Ta kontakt her.

Westgate-kjøpesenteret i Nairobi

Westgate-kjøpesenteret i Nairobi ble utsatt for et terrorangrep for omtrent tre uker siden.

Foto: Ap

SISTE NYTT

Siste nytt