NRK Meny
Normal

– Amerikanske myndigheter jakter norsksomalier

De amerikanske spesialsoldatene som angrep en villa sør for Mogadishu i helgen skal ha vært på jakt etter en norsksomalier, ifølge TV 2.

KENYA-ATTACK/ARMY Women carrying children run for safety as armed police hunt gunmen who went on a shooting spree in Westgate shopping centre in Nairobi

Målet for de amerikanske spesialsoldatene, som gikk til aksjon i Somalia i helgen, skal har vært det de mente var noen av mennene bak terroraksjonen i Nairobi i forrige måned.

Foto: GORAN TOMASEVIC / Reuters

Ifølge amerikanske myndigheter var målet for aksjonen Abdulkadir Mohamed Abdulkadir, som ofte bare går under kallenavnet Ikrimah, melder de amerikanske NPR og New York Times

– Dette er en kjent skikkelse i Al-Shabaab og for Al Qaida på den arabiske halvøya, sier Stig Jarle Hansen ved UMB, som er en av dem som kjenner den somaliske terrororganisasjonen best.

Sentral rolle

Ikrimah, som skal ha søkt asyl i Norge i 2004 og være i besittelse av norske reisedokumenter, skal ha unnsluppet angrepet mot huset, og skal over en lengre periode ha hatt en sentral rolle i terrororganisasjonens angrep utenfor Somalias grenser, ifølge TV 2.

En annen som har blitt utpekt som mål for den amerikanske aksjonen er Saleh Nabahan, mannen som amerikanerne mener stod bak angrepene på USAs ambassader i Kenya og Tanzania i 1998.

– Hvis Ikrimah hadde blitt tatt i dette angrepet ville det vært et stort tap for Al Shabaab. Men symbolsk er dette angrepet viktig uansett. For det viser at ting får konsekvenser samtidig som det viser kenyanerne at USA står ved deres side i kampen mot terror, sier Hansen til NRK.no.

Ifølge NPR har Ikrimah en forbindelse både til Al-Shabaab i Somalia og en kenyansk terrorgruppe som kaller seg al-Hirja, en gruppe som var med på terroraksjonen i Nairobi i forrige måned.

Svensk-somalier drept

Ifølge den britiske avisen The Telegraph ble to andre menn drept av de amerikanske spesialsoldatene, den ene av dem en svensk-somalier og den andre angivelig fra Sudan.

Den britiske avisen viser til en kilde i Al-Shabaab i Somalia, men oppgir ikke identiteten til de to mennene.

Kilden opplyser imidlertid at de mennene som var mål for angrepet hadde bodd i huset i flere måneder.

Svenske myndigheter har ingen opplysninger om at en svensk-somalier skal ha blitt drept i det amerikanske angrepet.

Sudaneren som ble drept blir omtalt som instruktør i Amniyat, som regnes som al-Shabaabs etterretningstjeneste. Det skal ha vært Amniyat som planla terroraksjonen mot et kjøpesenter i Kenyas hovedstad Nairobi nylig, der minst 167 mennesker ble drept.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt