Hopp til innhold

– Svært viktig for Libya

– Er Muammar al-Gaddafi tatt, vil det være en sluttføring av revolusjonen i Libya og Gaddafi-regimets fall vil være endelig, sier Midtøsten-forsker Bjørn Olav Utvik.

Muammar al-Gaddafi død (innfelt) foran tunellene der han skal ha blitt tatt.

Muammar al-Gaddafi død (innfelt) foran tunellene der han skal ha blitt tatt.

Foto: PHILIPPE DESMAZES / Afp/Al Jazeera

En representant for Misrata Miltary Counsil meldte ved 13-tiden i dag at Libyas tidligere diktator Muammar al-Gaddafi ble pågrepet i hjembyen Sirte - under den siste offensiven til Overgangsrådets soldater.

En talsmann for Det nasjonale overgangsrådet sier at Muammar Gaddafi skal ha omkommet etter skadene han pådro seg etter pågripelse. NATO forsøker å få bekreftet opplysningene.

Egypt-ekspert Bjørn Olav Utvik

Bjørn Olav Utvik

Foto: NRK

– Dette er svært viktig. For det første vil det oppleves som en sluttføring av revolusjonen i Libya, nå som også Sirte er i ferd med å bli tatt.

– Da kan man si at fase I - regimets fall - er endelig gjennomført, sier førsteamanuensis Bjørn Olav Utvik ved Universitetet i Oslo til NRK.

Ifølge hva Overgangsrådet sier til nyhetsbyrået Reuters ble den tidligere så mektige eneherskeren tatt i det han forsøkte å flykte fra byen.

– Og så er det viktig, når han blir tatt på denne måten, at han ikke kjempet til siste slutt, så vil det ta ned bildet av ham som en helt - i den grad noen i Libya fortsatt huser et slikt bilde av ham og har trodd på retorikken hans - så forringer dette glorien, sier Utvik.

– Muammar al-Gaddafi er det fremste trofeet for opprørsstyrkene og Overgangsrådet.

NRKs utenriksredaktør Knut Erik Holm

Usikkert om krigen er over

To av Gaddafis mest lojale medarbeidere, talsmannen Moussa Ibrahim og sjefen for Gaddafis styrker general Abu Bakr Younus Jabr, ble også pågrepet i samme operasjon. Jabr skal være drept.

(Saken fortsetter under bildet.)

Muammar al-Gaddafi skal ha blitt tatt i disse tunnelene

Her er stedet hvor Muammar al-Gaddafis og hans nærmeste menn ble tatt i Sirte.

Foto: PHILIPPE DESMAZES / Afp

– Uansett om Gaddafi er drept eller ikke, vil det fortsatt være usikkert om borgerkrigen i Libya er over, sier Lars Gule ved Høgskolen i Oslo.

– Det kan være tilhengere av Gaddafi som vil fortsette kampene. Det kan også være andre grupper - som i og for seg ikke er tilhengere av Gaddafi - kan være uenig i overgangsregjeringens linje og politikk og vil fortsette motstanden, sier Gule til NRK.

– Men det at Gaddafi enten er pågrepet eller drept betyr definitivt slutten på en epoke, sier Gule.

– Særkjennet på Gaddafi-regimet har i stor grad fokusert på hans person. Pent sagt har han vært en orginal, andre mener at han har vært «sprøyte gal» og et sted mellom her ligger vel sannheten.

– Gaddafi har ført en veldig egenrådig politikk og har hatt mange rar elementer i sin styring. Han har betydd veldig mye for Libya - på godt og vondt og kanskje særlig på vondt. Det var jo også bakgrunnen for opprøret.

– Han har styrt landet som arabisk nasjonalist og har brukt deler av oljepengene på å utvikle landet, Libya er et ressursrikt land gitt at de har så mye olje. Men han har også brukt mye av rikdommene til å fremme sin politiske linje i den arabiske verden og særlig i Afrika.

– Så gjenstår det å se hvor store bruddene med Gaddafis epoke vil bli med det nye regimet og den nye regjeringen som nå tar form i Libya, sier Lars Gule.

Video 5891f539-d233-4b02-a848-955a2f7adeb0.jpg

Video: Sidsel Wold om Libya

Selve trofeet

NRKs utenriksredaktør Knut-Erik Holm sier at pågripelsen av Muammar al-Gaddafi vil fremstå som en stor seier for opprørsstyrkene og det nye regimet i Libya.

– Gaddafi er det fremste trofeet for dem. Han er det fremste symbolet på det gamle regimet og mye viktigere enn sønnene hans som de også har vært ute etter.

– Med Gaddafi endelig borte, vil Gaddafi-tiden være definitivt over, sier Knut-Erik Holm.

– Enten er pågrepet eller drept betyr definitivt slutten på en epoke.

– Opprørsstyrkene og det nye regimet har lyktes med sin kamp, hvor de underveis fikk betydelig støtte fra NATO.

Muammar al-Gaddafi er ettersøkt av Den internasjonale straffedomstolen i Haag, etter en resolusjon i FN. Det samme er flere av hans sønner. Overgangsrådet på sin side ønsker å stille den tidligere herskeren og hans familie for retten i hjemlandet.

Skulle Gaddafi selv vise seg å være død, tror NRKs utenriksredaktør at det fortsatt kan være aktuelt å fortsette prosessen med å få restene av Gaddafi-familien stilt for retten.

SISTE NYTT

Siste nytt