NRK Meny
Normal

– Systemet er åpent for misbruk

– Det var uunngåelig at de skulle gå over til lasteflyene, mener professor. Det finnes ingen internasjonal standard for kontroll av pakker om bord lastefly.

Skjult sprengstoff oppdaget på vei til USA

Skjult sprengstoff ble oppdaget på vei til USA. Sprengstoffet var gjemt inne i printere.

Foto: HO / Reuters

– Etter alt å dømme har vi slått ned på det som har med passasjerene å gjøre, og nå var det nesten uunngåelig at de skulle gå over til lasteflyene, sier professor David Menachof, som er ekspert på transportsikkerhet ved Hull University Business School.

Han har tidligere påstått at bare tre-fire prosent av all fraktgods om bord passasjerfly ble kontrollert på verdensbasis i 2008.

– Svært begrenset

Kofferter og annen personbagasje opptar kun en brøkdel av lasteplassen under passasjerfly, og det er derfor meget god plass til å frakte annen last.

En mistenkelig pakke ble funnet om bord et UPS-lastefly

En mistenkelig pakke ble funnet om bord et UPS-lastefly.

Foto: WILLIAM THOMAS CAIN / Afp

Rundt 60 prosent av all fraktgods til USA blir tatt med i passasjerfly, og rundt 10 000 pakker blir fraktet fra Storbritannia til USA hver dag.

– Røntgen er ekstremt begrenset når det kommer til kabinbagasje, det har enda større begrensninger når det kommer til innsjekket bagasje - og er omtrent ubrukelig når det kommer til annen fraktgods.

Det sier Philip Baum fra flysikkerhetsfirmaet Green Light.

To mistenkelige pakker

Fredag ble det funnet to mistenkelige pakker, den ene om bord et lastefly på East Midlands-flyplassen i England og den andre i Dubai. Begge flyene var på vei fra Jemen til USA.

Politiet fraktar bort mystisk pakke i pansra bil.

Britisk politi frakter fredag bort en mystisk pakke fra East Midlands-flyplassen.

Foto: DARREN STAPLES / Reuters

Pakkene inneholdt begge en printer med det høyeksplosive sprengstoffet pentaerythritol trinitrate (PETN). Mengden av materialet var stort nok til å utløse en kraftig eksplosjon.

De ble ikke oppdaget før de hadde reist gjennom flere land og lasten ble gjennomgått på nytt under en mellomlanding i Storbritannia og i Dubai.

Les mer: Britane oversåg terrorbombe
Les også: Tror passasjerfly var målet

Lover gjennomgang

Smiths Industries, som spesialiserer seg på sikkerhetsteknologi skal ha blitt kontaktet av regjeringen i Storbritannia hvor de i dag skal diskutere eventuelle nye tiltak etter helgens hendelser.

Det er kommet fram at store deler av fraktgodset som reiser med passasjerfly kontrolleres av hunder, isteden for å bli gjennomsøkt.

Innenriksminister Theresa May har lovt at det skal tas en gjennomgang av sikkerhetsrutinene på fraktgods.

Les også: Jemen gransker alle pakker
Les mer: Tyskland stanser alle fly fra Jemen

– Det svake leddet

British Airways opplyser om at 100 prosent av all last om bord deres fly kontrolleres og gjennomlyses før avgang, men det er ikke en gjennomgående retningslinje i resten av Europa, skriver the Daily Telegraph.

Sikkerhetsekspert Chris Yates sier amerikanske myndigheter har forsøkt å jobbe for strengere retningslinjer i EU, men at forslaget har møtt motstand på grunn av de forsinkelsene og den ekstra kostnaden som vil komme med arbeidet.

– Dersom du spør en som har jobbet lenge ved flyplasser så vil de fortelle at fraktgods er det svake leddet i kjeden, sier Yates.

Sir Ian Blair i Metropolitan Police uttrykte også bekymring om denne typen terror for to år siden.

– Systemet er sårbart for sikkerhetstrusler, inkludert planer om å plassere eksplosiver om bord fly og illegale sendinger av farlige materialer.

– Urealistisk med full kontroll

Lord Carlisle of Berriew som tidligere har fungert som terrorrådgiver for den britiske regjeringen mener det er «totalt urealistisk» å tro at alle pakker skal kontrolleres fullstendig.

– Mengden av pakker som går gjennom det internasjonale fraktsystemet gjør at det alltid vil være en feilmargin, mener han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt