– Respekterer den norske rapporten

KINSHASA (NRK): Aktor har forsøkt å undergrave den norske rapporten som påviser Joshua Frenchs dårlige mentale helse. Nå gir den kongolesiske legen som deltok i undersøkelsen av French, sin støtte til rapporten.

Joshua French

Joshua French ble i januar undersøkt av norske og kongolesiske leger. Resultatet ble en rapport hvor det ble påpekt at han hadde utviklet en stresslidelse. Aktor i rettssaken mot French har imidlertid forsøkt å avvise rapporten.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

– Personlig respekterer jeg rapporten som ble skrevet av de norske legene, sier Dr. Musa Muhammedi Robert til NRK.

Han vil ikke kommentere rapporten ytterligere ettersom han påpeker at den er konfidensiell.

Rapporten han snakker om, ble kjent for rettens aktører da dommen mot Joshua French opprinnelig skulle falle tirsdag. French er tiltalt for å ha drept cellekameraten Tjostolv Moland.

Les: French-dommen utsatt til mandag

Kan ha avgjørende betydning

Rapporten er skrevet etter at to norske og tre kongolesiske leger, deriblant Musa Muhammedi Robert, undersøkte French i januar, og den konkluderte med at han har utviklet en stressrelatert lidelse og er i en ekstremt sårbar situasjon.

Aktor Katenda Nkulu har kalt rapporten «en vits» og mener den ikke kan tillegges vekt fordi den bare er underskrevet at de norske legene, ikke de kongolesiske.

Les også: Norske leger på plass i Kongo

– Det er som om man prøver å skjule noe. Dette er bare et tilfeldig papir, hvordan skal jeg kommentere noe som ikke er underskrevet? Dette er bare et flyveblad, sa Nkulu.

Nå gir altså den kongolesiske legen sin støtte til rapporten.

Dommer Serge Kabondo har ikke tatt like lett på rapporten som aktor. Kabondo besluttet før helgen å utsette domsavsigelsen enda en gang, fordi han vil at de norske legene skal forklare seg for retten om rapporten.

Årsaken er at han mener Frenchs helsetilstand kan være avgjørende for domsbeslutningen.

– Dersom rapporten stemmer, kan French ha vært alvorlig syk da han forklarte seg i begynnelsen av rettssaken. Det kan påvirke rettens beslutning, sa Kabondo fredag.

Legene besøkte French på nytt

Søndag kveld kom de to norske legene som har skrevet rapporten til Kinshasa, og er klare for å vitne i rettssalen i N'dolo-fengselet mandag.

Dr. Musa Muhammedi Robert sier til NRK at han på nytt har besøkt French i fengselet sammen med to andre norske leger, som er i Kongo på oppdrag fra UD.

– Jeg kan ikke si noe om Frenchs helsetilstand nå, det er konfidensielt. Men lørdag hadde jeg en lang samtale med French sammen med de to norske legene, sier Robert til NRK.

Les: Forsvaret krever at French blir overført til sykehus
Les: Vil ikke behandle French

Frenchs advokat: – Dommen kan ha positiv effekt

Hans Marius Graasvold

Advokat Hans Marius Graasvold mener det er blitt en økt forståelse for Frenchs helsesituasjon fra kongolesisk hold.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

Frenchs norske advokat Hans Marius Graasvold sier at det viktigste for French nå er å få domsavsigelsen overstått.

– Så lenge han ikke får den hjelpen han skal ha, er det klart det er en risiko for at han kan bli dårligere. Samtidig er det viktig for French nå å holde fokus på at han må få dommen og lagt dette bak seg. Dersom vi får en frifinnende dom, kan det hende det kan ha en positiv effekt på hans helse, sier Graasvold.

Ifølge den norske advokaten har det vært vanskelig å få forståelse for Frenchs dårlige helsetilstand.

– Det har vært en utfordring å få dem til å forstå hvor dårlig han er, og vi har dessverre ikke nådd gjennom. Men mitt inntrykk er at det etter hvert nå fester seg en oppfatning både hos fengselsledelsen og den politiske ledelsen om at French har behov for hjelp, sier han.

Graasvold har vært kritisk til de stadige utsettelsene av dommen, men synes det er positivt at de norske legene skal forklare seg for retten mandag.

– Det forteller oss at i hvert fall dommeren ønsker å ha en forsvarlig gjennomgang av helseopplysningene.

Les: Kari Hilde French fortviler over at sykehus ikke vil ta imot sønnen

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt