Forsvaret krever at French blir overført til sykehus

KINSHASA (NRK): En av de nærmeste rådgiverne til den kongolesiske justisministeren følger saken mot Joshua French tett. Hun fikk høre at forsvaret krever at nordmannen overføres til et sykehus umiddelbart.

Joshua French i rettssalen i Kinshasa

Joshua French er blitt undersøkt av norske og kongolesiske leger, som har konkludert med at han har utviklet en stressrelatert sykdom. Her er French sammen med sin norske advokat Hans Marius Graasvold i retten i Kinshasa fredag.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Aktor i Kongo Katende Nkulu

Aktor i Kongo Katende Nkulu argumenterer og gestikulerer og mener brevet norske myndigheter har lagt frem ikke bør tilegnes noen verdi.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Mary Mbayo, rådgiver for Kongos justisminister

Mary Mbayo er rådgiver for Kongos justisminister.

Foto: Marit Kolberg / NRK
Dommer Serge Kabondo

Dommer Serge Kabondo skulle egentlig avse dom i saken mot Joshua French i dag. Så langt har retten ikke kommet.

Foto: Marit Kolberg / NRK

– Jeg vil benytte anledningen til å be om at tiltalte blir overført til et spesialistsenter ved et sykehus, sier forsvarer Marie-André Mwila i retten i dag etter en lang diskusjon om brevet norske myndigheter overleverte retten på tirsdag.

Til stor forundring for aktor Katende Nkulu, som mener forsvareren har motsagt seg selv, og at han bare gjentar det han har sagt i prosedyren sin.

Avviser brevet

Dette brevet har ingen betydning for denne saken, for vi er ikke her for å bestemme om en mann er mentalt frisk eller ikke. Vi er her av andre grunner, sier aktor Nkulu, som mener at legene i fengselet ikke har lagt merke til noe spesielt ved French.

– Han skal ikke behandles annerledes enn de andre fangene i fengselet. Vi har skolerte folk som har vært leger i over 40 år, som jobber i fengselet. Hadde denne mannen trengt en sykehusinnleggelse, hadde de sett det, sier Nkulu, som understreker at aktoratet vil motsette seg overføring til sykehus for de frykter at han vil rømme.

– Skal vi sende ham til et sykehus med et britisk pass i lomma? Hva skal han med et nytt pass når han skal sitte i fengsel resten av livet, sier aktor Nkulu og ler.

Joshua French sitter rolig med øynene lukket mens Nkulu snakker.

Følger med

På første benk i en brun kjole sitter en av justisministerens rådgivere. Hun har fulgt saken og rapporterer videre til sin sjef, Wivine Mumba Matipa, Kongos kvinnelige justis- og menneskerettighetsminister.

Mary Mbayo har fulgt rettssaken siden den kom i gang, og forteller til NRK at siden den tiltalte er utlending og ambassader og konsulater er involvert, får saken ekstra oppmerksomhet fra myndighetene.

– Det er viktig i kongolesisk rett at den tiltalte får forklare seg og får forsvare seg. Etter det jeg har sett, har denne saken foregått etter gjeldende regler, sier Mbayo, som rapporterer til justisminister slik at hun har oversikt om hva som foregår i rettssaken.

Kan ikke godta norsk brev

I over fem uker og i åtte tidligere rettsdager har Joshua French, moren hans, rettens aktører og norsk og kongolesisk presse møtt opp i den provisoriske rettssalen i Ndolofengselet.

I dag ble rettsdag nummer ni satt like før klokken 12.30, og igjen ble brevet med bekymringen om French sin helsetilstand viet stor oppmerksomhet.

– Det kan ikke være direkte kontakt mellom konsulatet og retten, sier aktor Nkulu i kjent stil, før han fortsetter.

– Dette har vi diplomatiske kanaler til, sier han og mener domstolen ikke kan godta et slikt brev.

Forsvarer Marie-André Mwila sier han hadde ventet den konklusjonen fra Nkulu, og at han vil sjekke grundigere hvordan dokumentet ble oversendt retten.

– Behandlingen er som terror

Etter mye frem og tilbake blir retten enige om at brevet kan legges frem for retten, og Nkulu innrømmer at han ikke har trukket innholdet i brevet i tvil, selv om han ikke har lest det.

– Jeg har ikke lest innholdet, og heller ikke tatt stilling til det, sier Nkulu.

– Dette dokumentet bekrefter det vi har fortalt retten og det beskriver French sin mentale helse, svarer Mwila, som understreker at aktors behandling av French er som terror for nordmannen, der han sitter maktesløs og dødsdømt.

Mwila understreker det voldsomme stresset French har levd under, før han argumenterer at hans klient må få behandling.

Forsvarer Mwila sier at det vil være vakter som passer på at French ikke kan rømme fra sykehuset ved en eventuell overføring dit, og han ber om at French nå sendes til Nganda-sykehuset.

Stadige utsettelser

De stadige utsettelser og forsinkelser har lenge ført til stor usikkerhet om dommerpanelet i det hele tatt kommer til å felle en dom i løpet av ettermiddagen i dag.

Halv elleve i formiddag kom den drapstiltalte nordmannen inn i rettssalen i Kinshasa. Sammen med sin mor, Kari Hilde French, satt han seg på første rad, før han forsvant ut sammen med sin norske advokat.

French sin kongolesiske advokat, Marie-André Mwila, sa til NRK på forhånd at han er så bekymret for sin klients helse at han vil kreve at han blir lagt inn på sykehus.

Leger som har undersøkt ham har kommet til at han nå er ekstremt sårbar.

SISTE NYTT

Siste nytt